Acasă Social Aparare Discuții despre revizuirea Strategiei naționale de aplicare a DIU

Discuții despre revizuirea Strategiei naționale de aplicare a DIU

DISTRIBUIȚI

170473 – 10112023 –  Joi, 9 noiembrie, la sediul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, a avut loc prima sesiune ordinară a Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.

Agenda reuniunii a cuprins teme care vizează promovarea și diseminarea normelor de drept internațional umanitar, în cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și în rândul publicului larg. S-a discutat despre revizuirea Strategiei naţionale a României de aplicare a dreptului internaţional umanitar (actuala variantă este din 2007) și elaborarea unui raport privind îndeplinirea angajamentelor asumate de România la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (2019) în vederea pregătirii participării țării noastre la ediția din 2024.

Dezbaterile Comisiei au scopuladoptării unor măsuri sau politici naționale relevante armonizate cu evoluțiile din plan internațional, în ceea ce privește reglementările din dreptul internațional umanitar.

Ministerul Apărării Naționale se află la cea de-a cincea rotație a președinției forumului. Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar reuneşte reprezentanţi ai MApN, MAE, Ministerului Justiţiei, MAI, Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Ministerului Mediului,. Preşedinţia Comisiei este asigurată, prin rotaţie anuală, de MAE, MApN, Ministerul Justiţiei, MAI și Ministerul Educației, la nivel de secretar de stat.

În cadrul CNDIU funcționează un secretariat permanent, asigurat de MApN, prin Centrul de Drept Internațional Umanitar din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

CNDIU se întrunește trimestrial în sesiuni ordinare și, dacă este necesar, în sesiuni extraordinare, la solicitarea a cel puțin o treime din numărul membrilor săi. Comisia își desfășoară activitatea în prezența a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor săi, respectiv adoptă hotărâri cu majoritatea simplă a membrilor prezenți.

Raportul anual de activitate al CNDIU este aprobat de prim-ministrul Guvernului României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.