170478 – 10112023 – Adunarea Generală și Consiliul de Securitate au ales joi cinci judecători care vor servi la Curtea Internațională de Justiție, principalul organ judiciar al Națiunilor Unite.
Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe, este unul dintre cei patru judecători nou aleși ai Curții Internațională de Justiție a ONU de la Haga, alături de Sarah Hull Cleveland (SUA), Juan Manuel Gómez Robledo Verduzco (Mexic) și Dire Tladi (Africa de Sud). Hilary Charlesworth (Australia) a fost realeasă. Kirill Gevorgian (Rusia) nu a reușit să-și asigure încă un mandat.
În procedura complexă de vot, Adunarea Generală a obținut un rezultat concludent – cinci candidați obținând sprijinul majorității absolute – în primul tur de scrutin. În schimb, Consiliul de Securitate a trecut prin cinci runde de vot.
Fiecare judecător va servi un mandat de nouă ani, începând cu 6 februarie anul viitor.
România a obținut 117 voturi în Adunarea Generală. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi.
Aurescu a fost nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria.
În septembrie, președintele Klaus Iohannis a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU sprijinul statelor membre pentru candidatura României la Curtea Internațională de Justiție.
Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.
Curtea este compusă din 15 judecători, care au mandate de nouă ani. O dată la trei ani, cinci locuri de judecător trec prin procedura de alegeri.
Judecătorii sunt aleși pe baza calificărilor lor, nu a naționalității, dar nu pot fi doi judecători din aceeași țară.
Înființată în 1945 și cu sediul la Haga în Țările de Jos, CIJ – cunoscută în mod informal sub numele de „Curtea Mondială” – soluționează litigiile juridice dintre state și dă avize consultative cu privire la chestiunile juridice care i-au fost sesizate de alte organe autorizate ale ONU.