170646 – 28112023 – Întrevederea ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, cu omologul britanic, Grant Shapps, a avut loc luni, 27 noiembrie, la Londra.
Ministrul român al apărării și secretarul apărării britanic au avut o agendă consistentă de discuții axată pe consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele două țări, situația de securitate de la Marea Neagră, războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina şi agenda NATO.
În ceea ce privește relația bilaterală, ministrul Tîlvăr a exprimat determinarea părții române de a implementa liniile de efort din domeniul apărării şi securității, menționate în Declarația Comună România – Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord privind Parteneriatul Strategic, semnată în luna martie a acestui an.
„Am discutat cu omologul meu despre cum putem întări cooperarea în ceea ce privește consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, implementarea Conceptului Strategic al NATO, dar şi nevoia de a menține un dialog constant pentru a înțelege mai bine provocările specifice fiecărei regiuni. Am avut, de asemenea, un schimb de opinii despre importanța deosebită pe care noi o acordăm Republicii Moldova şi Balcanilor de Vest”, a declarat ministrul român al Apărării.
Ministrul Tîlvăr i-a transmis secretarului apărării Shapps îngrijorările în ceea ce privește situația de securitate din regiunea Mării Negre, de pe flancul estic al NATO, generată de o escaladare periculoasă după retragerea Rusiei din Inițiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră.
„Federaţia Rusă poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase din Marea Neagră, acestea reprezentând un risc important pentru stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre, regiune de importanță strategică pentru NATO”, a subliniat Angel Tîlvăr.
Oficialul român a apreciat contribuția Marii Britanii la consolidarea posturii aliate de pe flancul estic și în special în regiunea Mării Negre, dovadă concretă a solidarității și unității aliate. Participarea Regatului Unit la misiunile de Poliție Aeriană Întărită din România, angajamentele viitoare şi exercițiile în format bilateral și multilateral sunt doar câteva exemple concrete ale acestor contribuții.
Cu privire la evoluția conflictului din Ucraina, ministrul Tîlvăr a apreciat sprijinul Marii Britanii asigurat forțelor armate ucrainene şi a salutat eficiența misiunii de instruire Interflex la care participă şi România. Potrivit autorităților militare britanice, peste 30.000 de militari ucraineni au fost antrenați cu succes în cadrul acestei misiuni, efort la care contribuie și instructori militari români.
Legat de agenda NATO, ministrul Tîlvăr a amintit de succesul Summit-ului de la Vilnius, prin prisma deciziilor majore adoptate privind continuarea adaptării posturii colective de descurajare și apărare. Oficialul român a exprimat determinarea României de a susține și contribui la continuarea eforturilor de implementare a posturii colective într-o abordare multi-domeniu, pe termen lung.