Acasă Politic România se asociază Declarației de condamnare a programului de rachete balistice al...

România se asociază Declarației de condamnare a programului de rachete balistice al Iranului

DISTRIBUIȚI

 170266 – 19102023 – România se asociază Declarației de condamnare a programului de rachete balistice al Iranului, elaborată sub egida Inițiativei pentru securitate în domeniul proliferării, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Declarația comună este emisă în contextul marcării, la 18 octombrie 2023, a etapei de tranziție – Transition Day, la 8 ani de la adoptarea Planului de acțiune cuprinzător cu Iranul, conform Rezoluției 2231 a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit Declarației, programul Iranului de construire de rachete balistice rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa eforturilor de neproliferare. Statele sunt îndemnate să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica aprovizionarea, vânzarea sau transferul de materiale, echipamente, bunuri, technologie și componente de rachete balistice, pentru a proteja pacea și securitatea în regiune și în afara ei.

Aceste măsuri includ acțiuni efective de interzicere a transferului din și în Iran de materiale utilizate în construirea de rachete balistice, inclusiv materiale utilizate în producerea de drone. De asemenea, este indicată necesitatea adoptării de proceduri clare privind schimbul rapid de informații relevante cu privire la activitățile de proliferare ale Iranului. Măsurile vizează inclusiv revizuirea și consolidarea capacității autorităților naționale de a gestiona aspecte privind rachetele balistice și dronele iraniene. Totodată, documentul menționează necesitatea unor măsuri specifice pentru susținerea interdicțiilor cu privire la programele de dezvoltare de rachete balistice și drone ale Iranului.

La 18 octombrie 2023 a expirat o parte din sancțiunile impuse de Iranului conform Rezoluției CS ONU 2231. Rezoluția, adoptată în unanimitate pe 15 iulie 2015 a andosat JCPOA și a stabilit programul de inspecții AIEA asupra facilităților nucleare iraniene, în paralel cu pregătirea ridicării sancțiunilor ONU asupra Iranului. Având în vedere încălcarea repetată a JCPOA de către Iran, sancțiunile ONU vor fi incluse doar în pachete autonome de sancțiuni ale statelor care împărtășesc îngrijorarea față de programele nuclear și balistic ale Iranului, inclusiv statele membre UE.

Lansată la Cracovia (Polonia), în mai 2003, Inițiativa de Securitate în domeniul Proliferării (ISP) este un cadru global al statelor care se angajează să întrerupă transferurile de arme de distrugere în masă (ADM), vectorii acestora și articole conexe către și dinspre state și actori nestatali de interes în domeniul proliferării. Nefiind o organizație formală, statele PSI cooperează pentru a preveni proliferarea și pentru a consolida capacitățile naționale de acțiune.

Statele devin parte a ISP prin aprobarea publică a Declarației privind principiile de interdicție și angajându-se astfel să ia măsuri pentru a interzice efectiv transporturile legate de ADM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.