Acasă Externe Agenda Europeana Priorități europene de combatere a criminalității organizate și a traficului de droguri

Priorități europene de combatere a criminalității organizate și a traficului de droguri

DISTRIBUIȚI

 170263 – 19102023 – Pornind de la inițiativele legislative și operaționale deja existente, Comisia Europeană a adoptat o foaie de parcurs a UE pentru intensificarea luptei împotriva traficului de droguri și a rețelelor infracționale.

Una dintre cele mai importante amenințări la adresa securității cu care se confruntă UE în prezent este comerțul cu droguri, capturile de cocaină din UE ajungând la niveluri record (303 tone în 2021). Activitățile rețelelor infracționale au evoluat în ceea ce privește amploarea, complexitatea și consecințele violente.

Având în vedere caracterul în continuă evoluție al activităților infracționale din întreaga lume, noua foaie de parcurs stabilește acțiuni concrete și specifice pentru a elimina lacunele emergente, cu 17 acțiuni în 4 domenii prioritare:

o nouă Alianță portuară europeană, pentru a spori reziliența porturilor la infiltrarea infracțională prin consolidarea activității autorităților vamale, a autorităților de aplicare a legii și a actorilor publici și privați din porturile din întreaga UE. De exemplu, cu ajutorul unor aparate de scanare și al unor echipamente de ultimă generație.

Dezmembrarea rețelelor infracționale cu grad ridicat de risc, prin facilitarea anchetelor financiare și digitale, cartografierea celor mai mari rețele infracționale, consolidarea cooperării dintre procurorii și judecătorii specializați și utilizarea semnalizărilor din Sistemul de informații Schengen (SIS).

Măsuri de prevenire a criminalității organizate, prin schimbul de bune practici și orientări între statele membre pentru a preveni infiltrarea acestor grupuri în societate și în economia legală, a împiedica grupurile infracționale să recruteze tineri și a îmbunătăți siguranța și sănătatea publică, precum și pentru a limita mai eficient accesul la precursorii de droguri.

Colaborarea cu partenerii internaționali, pentru a face față amenințării globale, inclusiv prin consolidarea schimbului de informații, prin operațiuni comune pe principalele rute ale traficului de droguri și prin consolidarea cooperării în materie de asigurare a respectării legii și a cooperării judiciare cu țările din afara UE.

Toți actorii relevanți ar trebui să se implice în activitatea de punere în aplicare în integralitate a strategiilor UE privind combaterea criminalității organizate și a drogurilor.

Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte Directiva privind confiscarea și recuperarea activelor, revizuirea Regulamentului Prüm, normele privind interconectarea registrelor de conturi bancare, propunerea de pachet legislativ privind combaterea spălării banilor și Directiva privind combaterea corupției prin măsuri de drept penal, care sunt esențiale pentru intensificarea eforturilor UE de combatere eficace a activităților grupurilor infracționale organizate în întreaga UE. Comisia își reiterează angajamentul de a colabora îndeaproape cu colegiuitorii pentru a atinge acest obiectiv.

De asemenea, se angajează să lanseze o cerere de propuneri privind combaterea criminalității organizate în cadrul Fondului pentru securitate internă în valoare totală de 20 milioane euro până la sfârșitul anului 2023, iar Agenția UE pentru Droguri urmează să devină operațională în vara anului 2024.

În conformitate cu Strategia UE de combatere a criminalității organizate 2021-2025 și Strategia și Planul de acțiune ale UE în materie de droguri 2021-2025, Comisia a prezentat propuneri legislative de consolidare a normelor de combatere a rețelelor infracționale, inclusiv consolidarea Directivei privind recuperarea și confiscarea activelor și un pachet de propuneri legislative de consolidare a normelor UE de combatere a spălării banilor.

În plus, capacitățile în materie de asigurare a respectării legii au fost întărite prin consolidarea mandatului Europol. În cele din urmă, UE și-a sporit sprijinul oferit autorităților de aplicare a legii din statele membre prin intermediul Platformei multidisciplinare europene împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT), care este în prezent un instrument permanent, cu o finanțare consolidată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.