170342 – 26102023 – Calitatea aerului în Capitală a fost și tema unei conferințe organizate astăzi de o organizație non-guvernamentală.
Aceasta a prezentat și un raport pe această temă, din care rezultă că Bucureștiul și județul Ilfov rămân printre cele mai poluate zone din România. Riscurile sunt inclusiv la adresa sănătății locuitorilor, mai ales a bolnavilor cronic, în condițiile în care în anumite perioade crește numărul de spitalizări din această cauză.
Impactul poluării este mult mai mare în cazul bolnavilor cu afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Particulele în suspensie mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM 10, și particulele mai mici decât cele de 2,5 microni – PM 2.5 – se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Managerul Spitalului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, despre concluziile unui studiu privind efectele poluării asupra sănătății:
Beatrice Mahler: Influența particulelor de PM 2.5 și PM 10 induce un număr mediu lunar de internări pentru afecțiuni respiratorii cuprinse între 1.960-3.825. Avem, practic, la o creștere cu 10µg/m³ a valorii medii lunare de PM 2.5, o creștere a numărului de internări pentru afecțiuni respiratorii cuprinse între 90 până la 938 de internări, adică persoanele bolnave ajung în spital atunci când nivelul de poluați crește. La bolile cardiovasculare, paternul este similar. Avem aceeași corelație care este validă statistic, pentru numărul de internări, creșterea PM 2.5 cu 10µg/m³ pe lună induce o creștere a numărului de internări pentru cauze cardiovasculare cuprinse între 26 până la 1.392.
Reducerea numărului de mașini, închiderea stațiilor de betoane, renunțarea la combustibilul fosil, ecologizarea ELCEN sau politicile publice sunt măsurile propuse pentru reducerea poluării în București și în județul Ilfov de participanții la Conferința ONG-urilor Ecopolis și AerLive „Calitatea aerului în București”. Sursa:romania-actualitati.ro