169670– 09082022 – Cu ocazia Zilei Internaționale a Popoarelor Indigene (9 august 2023), Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul ferm și continuu față de respectarea, protejarea și exercitarea drepturilor popoarelor indigene, astfel cum sunt prevăzute în dreptul internațional al drepturilor omului și în Declarația ONU privind drepturile popoarelor indigene.
”Întrucât anul acesta Ziua internațională este dedicată „Tinerilor indigeni ca agenți ai schimbării pentru autodeterminare”, aducem un omagiu în special vocilor și rolului tinerilor indigeni. Tinerii indigeni se află în prima linie în ceea ce privește unele dintre cele mai presante crize cu care se confruntă în prezent umanitatea, cum ar fi pierderea biodiversității și schimbările climatice. În același timp, ei nu dispun de căi care să le permită participarea deplină la viața politică și publică, pentru a aborda provocări precum pierderea teritoriilor, a mijloacelor de subzistență și a resurselor sau pentru a pleda pentru autodeterminare și a-și apăra drepturile. UE se angajează să promoveze participarea liderilor indigeni și a apărătorilor indigeni ai drepturilor omului, inclusiv a tinerilor indigeni, la procesele de dezvoltare și la cele mai importante foruri decizionale mondiale”, se arată într-o declarație a comisarului Joseph Borell, Înaltul Reprezentant al UE.
Anul acesta, UE a investit 2,3 milioane euro într-o nouă inițiativă dedicată dialogurilor cu tinerii din regiunea arctică, pentru a-i implica, inclusiv pe tinerii indigeni, în procesele de elaborare a politicilor și de luare a deciziilor, pentru un viitor pașnic, durabil și prosper pentru regiune, în conformitate cu politica UE privind regiunea arctică și cu Planul de acțiune pentru tineret în relațiile externe ale UE.
”Astăzi, UE este alături de cele peste 476 de milioane de persoane aparținând popoarelor indigene – din regiunea arctică și din întreaga lume – și sărbătorește reziliența acestora și diversitatea dinamică a culturilor lor”, se mai arată în declarație.
Ziua Internațională a Popoarelor Indigene este sărbătorită, anual, la 9 august. Această dată, adoptată în decembrie 1994 prin rezoluția 49/214 a Adunării Generale a ONU, marchează data primei reuniuni a Grupului de lucru al ONU privind populațiile indigene din cadrul Subcomisiei pentru promovarea și protecția drepturilor omului, desfășurată la Geneva în 1982.
Popoarele indigene trăiesc în toate regiunile lumii și dețin, ocupă sau utilizează aproximativ 22% din suprafața globală. Numărând cel puțin 370-500 de milioane, popoarele indigene reprezintă cea mai mare parte a diversității culturale a lumii. Ei vorbesc o majoritate covârșitoare din cele 7.000 de limbi estimate ale lumii și reprezintă 5.000 de culturi diferite. În ciuda diferențelor lor culturale, popoarele indigene din întreaga lume au probleme comune legate de protecția drepturilor lor ca popoare distincte. Multe popoare indigene continuă să se confrunte cu marginalizarea, sărăcia extremă și alte încălcări ale drepturilor omului.