169708–13082023 – E vârf de sezon pentru polenul de ambrozie, iar 9 din 10 pacienţi care merg la alergolog suferăenorm din cauza buruienii invadatoare. Unii au simptome extrem de severe de rinoconjunctivită.
Prof. dr. Carmen Panaitescu Bunu,preşedinta Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică: Nasul se înfundă sau curge, au dureri de cap, îi mănâncă ochii, încep să tuşească. Efectiv le afectează calitatea vieţii cu afectarea somnului, nu se pot concentra la serviciu astfel încât sunt pacienţi care pleacă de acasă, îşi părăsesc şi se mută într-o zonă fără ambrozie pentru 2 luni jumate.
În general, după 4-5 ani de expunere la polenul de ambrozie, poţi să devii sensibil şi să ai simptome. Problema poate să apară şi după vârsta de 40 de ani, chiar şi la cei care până atunci nu au avut vreo alergie. Mai nou însă, medicii descoperă şi bebeluşi alergici la ambrozie.
Concentraţia cea mai mare de polen în aer este în zilele toride. Dacă vântul bate tare, e şi mai rău pentru cei sensibili.
Dr. Claudia Adriana Nicolae medic primar alergolog, preşedinta Asociaţiei Române de Educaţie în Alergii: Simptomele sunt un pic diferite atunci când discutăm despre zile în care au fost şi furtuni asociate, cu descărcări electrice eventual. În acel moment, pacienţii vin şi pentru alte simptome, nu numai cele de rinită şi conjunctivită. Au senzaţia de lipsă de aer, respiraţie şuierătoare, sugestive pentru astmul alergic.
Dacă ies din casă în zilele cu concentraţie mare de polen în aer, persoanele alergice sunt sfătuite să poarte mască de protecţie şi ochelari de soare, iar când se întorc acasă, să lase la intrare hainele pe care le-au purtat.
Purificatoarele de aer şi filtrele speciale pentru polenuri pot fi de ajutor, mai ales că cei alergici la buruieni pot face şi un sindrom de alergie încrucişată la fructe şi legume.
Dr. Claudia Adriana Nicolae medic primar alergolog, preşedinta Asociaţiei Române de Educaţie în Alergii: Pot asocia şi nişte simptome ciudate de alergie alimentară, prin asemănările existente între proteinele din grăuncioarele de polen şi cele din anumite fructe şi legume. Când discutăm despre polenul de ambrozie, reacţiile apar dacă pacienţii consumă banană, zucchini, castravete sau pepene galben.
Zilele viitoare, la Timişoara vor fi instalaţi trei senzori care să măsoare concentraţia de polen din aer și astfel oamenii să fie alertaţi. Se estimează că un român din 4 suferă de alergii, iar dintre aceştia, jumătate sunt alergici la ambrozie.Sursa:stiri.tvr.ro