Acasă Politic Sprijinirea exporturilor de cereale din Ucraina către state terțe, pe agenda discuțiilor...

Sprijinirea exporturilor de cereale din Ucraina către state terțe, pe agenda discuțiilor MAE cu Departamentul de Stat

DISTRIBUIȚI

 169698–11082022  – Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut o întrevedere cu șeful Biroului pentru Coordonarea sancțiunilor din Departamentul de Stat SUA, ambasadorul James O’Brien.

Vizita oficialului american, desfășurată în contextul eforturilor internaționale de răspuns la efectele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a vizat în principal coordonarea, la nivel bilateral și transatlantic, pentru susținerea funcționării Coridoarelor Solidarității ale UE. O prioritate a cooperării dintre România, SUA, Ucraina și Uniunea Europeană este sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene către state terțe și asigurarea securității alimentare globale, în contextul refuzului Rusiei de a prelungi valabilitatea Inițiativei ONU privind exportul de cereale prin Marea Neagră/BSGI.

În acest context, secretarul de stat Iulian Fota a prezentat poziția României privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, elemente de actualitate privind situația de securitate regională și eforturile țării noastre în sprijinul tranzitului de exporturi ale Ucrainei către alte state. De asemenea, a subliniat importanța găsirii de soluții cu aplicabilitate regională în ceea ce privește securitatea și conectivitatea, salutând, totodată, caracterul cuprinzător al Strategiei SUA pentru Marea Neagră.

Ambii interlocutori au apreciat soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, pașii semnificativi deja întreprinși în dezvoltarea de soluții pentru creșterea capacității de tranzit între România și Ucraina, precum și angajamentul comun de a contribui la punerea lor în practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.