Acasă Externe Se cere Rusiei să revină în Acordul cu cereale la Marea Neagră

Se cere Rusiei să revină în Acordul cu cereale la Marea Neagră

DISTRIBUIȚI

 169697–11082022  – Liderii mondiali îndeamnă Rusia să revină în acordul prin care au fost livrate, în siguranță, în întreaga lume, cerealele Ucrainei și au fost stabilizate prețurile alimentelor.

Oficialii umanitari și guvernamentali au avertizat cu privire la consecințele drastice ale deciziei Rusiei din 17 iulie de a renunța la Inițiativa Națiunilor Unite pentru cereale la Marea Neagră.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a descris acordul drept „un colac de salvare pentru securitatea alimentară globală și un far de speranță într-o lume tulbure”.

Papa Francisc a cerut Rusiei direct să se alăture acordului: „Fac un apel la frații mei, autoritățile Federației Ruse, pentru ca Inițiativa Mării Negre să fie reluată și cerealele să poată fi transportate în siguranță”.

Amenințare la adresa aprovizionării cu alimente

Inițiativa, pe care Națiunile Unite și Turcia au intermediat-o în iulie 2022, a permit transportul a peste 32 de milioane de tone metrice de exporturi agricole ucrainene prin Marea Neagră. Aproape 19 milioane de tone metrice au mers în țările în curs de dezvoltare.

Potrivit ONU, din martie 2022, Acordul a dus la reducerea prețurilor la alimente cu peste 23%.

„Cu cea mai recentă decizie de a ieși din acordul cu cereale, Rusia perturbă din nou lanțul de aprovizionare cu alimente”, a declarat Arian Spasse, coordonatorul politic al Albaniei la ONU, pe 26 iulie. „Și ca și când acest lucru nu ar fi suficient, țintește porturile și instalații de depozitare a cerealelor.”

Impact la nivel mondial

Decizia Rusiei de a părăsi această inițiativă are consecințe majore.

„Acordul cu cereale trebuie extins în beneficiul tuturor popoarelor lumii, în special al africanilor”, a declarat președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, pe 28 iulie.

Acordul a permis transportul cerealelor către unele dintre țările cu cea mai mare insecuritate alimentară din lume – Yemen, Etiopia, Somalia și Afganistan. China a fost cel mai mare beneficiar, achiziționând aproape 8 milioane de tone metrice de exporturi agricole în cadrul acordului de cereale. Alți beneficiari ai Acordului au fost Egipt, India, Indonezia, Kenya și Tunisia.

Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră a furnizat cereale ucrainene și Programului  Alimentar Mondial al ONU, cea mai mare organizație umanitară din lume care luptă împotriva foametei și a insecurității alimentare.

Conflictul global, schimbările climatice și creșterea prețurilor au contribuit la lipsa de alimente, în special în Cornul Africii.

Mai multe state cer continuarea demersurilor diplomatice

„India sprijină eforturile secretarului general al ONU pentru continuarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, a declarat Ruchira Kamboj, reprezentantul permanent al Indiei la ONU, pe 19 iulie. India „speră o soluționare rapidă a impasului actual”, a spus Kamboj.

Guvernul SUA rămâne angajat să colaboreze cu partenerii pentru a aborda criza alimentară. Statele Unite au oferit peste 14 miliarde de dolari din februarie 2022 pentru a aborda insecuritatea alimentară și au contribuit cu peste 50% din bugetul Programului Alimentar Mondial.

„Într-o lume bogată în hrană, nimeni nu ar trebui să moară de foame – niciodată”, a spus Linda Thomas-Greenfield, reprezentantul permanent  al SUA pe lângă ONU. „Aceasta este o problemă umanitară, o problemă morală și o problemă de securitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.