169628 – 03082022 – Companiile de stat vor reduce cu 50% numărul de consilieri ai directorilor generali şi directorilor generali adjuncţi, iar numărul maxim de membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere şi consilii de conducere va fi de şapte persoane, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş.
”Companii de stat, companii de subordonare locală, 50% reducere număr de consilieri ai directorilor generali, directorilor generali adjuncţi ai tuturor structurilor dacă sunt la nivelul preşedinţilor de consilii de administraţie. Toţi reduc, după modelul ministerelor, numărul de consilieri. Numărul maxim de membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, consilii de conducere, indiferent de denumirea acestora, va fi stabilit, este de maxim şapte persoane. Deci avem şi interval minim şi maxim. Există o reducere a acestor număr de membri în consiliile de administraţie şi în consiliile de supraveghere. Este inadmisibil ca anumite consilii de administraţie, indemnizaţia celor care conduc să fie dublu salariului unui ministru. Este aproape batjocoritor la adresa acestui patrimoniu pe care îl avem. Sunt pe pieţe de monopol. Trebuie să înţeleagă că au bunuri pe care le administrează şi care sunt proprietatea statului român şi trebuie să gândească în acelaşi mod în care noi gândim la nivelul sectorului public”, a spus Marcel Boloş.
Potrivit ministrului Finanţelor, componenta fixă a remunerației va fi redusă la trei salarii medii, iar componenta variabilă poate rămâne la şase salarii și va fi plătită doar cu condiția plății la zi a datoriilor faţă de buget, neînregistrarea de întârzieri în programele de investiţii, volumul de arierate să nu crească şi să nu existe pierderi contabile.
Ca și în sectorul public, companiile de subordonare centrală şi locală vor avea normative de personal, a mai anunțat ministrul Finanțelor.
Aceeaşi regulă va fi aplicată și în cazul consumlui de carburanţi, diurnei, transportului, cazării, telefoniei mobile. În ceea ce privește cheltuielile de sponsorizare, activităţile sportive și culturale, Guvernul urmărește plafonarea la maxim 0,25% din cifra de afaceri, dar procentul este încă în analiză.
Boloș, a mai anunțat că salariul conducătorilor companiilor publice, instituţiilor publice autonome, autorităţilor şi agenţiilor autonome nu mai poate depăşi de şase ori indemnizaţia brută a unui ministru, iar salariile personalului din subordine nu mai pot depăşi 80% din indemnizaţia salariul conducătorului de instituţie.