169778 – 23082023 – Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, ale cărui lucrări vor începe în septembrie.
Noua clădire va cuprinde 2 săli de operație pentru pacienții cu arsuri severe, 10 paturi pentru pacienții critici, 16 paturi ATI postcritici și 10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă. În cadrul centrului va funcționa și un nou ambulatoriu de specialitate.
Valoarea investiției este de 56 milioane de euro și face parte din Proiectul derulat de Ministerul Sănătății cu Banca Mondială. Durata de execuție a obiectivului de investiții este de 26 de luni.
În luna iunie au început și lucrările de construcție a Centrului de Mari Arși de la Timișoara, iar contractul pentru construirea Centrului de Mari Arși de la Târgu-Mureș va fi semnat până la finalul anului.
La aproape 8 ani de la tragedia de la Colectiv, România nu are niciun centru modern pentru îngrijirea pacienților cu arsuri severe. Proiectul de a realiza trei mari centre pentru mari arși, la Timișoara, Târgu Mureș și București, cu bani de la Banca Mondială este în mare întârziere, deși centrele ar fi trebuit finalizate cel târziu în 2024.
În cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – „Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar”, finanțat de Banca Mondială, au fost incluse serviciile de proiectare şi de execuţie a 3 noi centre de tratare a pacienţilor cu arsuri grave, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Cel mai devreme noile centre ar putea fi gata în 2025, dar până atunci Guvernul a încheiat un acord cu Belgia pentru tratarea pacienților români cu arsuri grave privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar ”Regina Astrid” din Bruxelles.
În România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii și severe, cu mult sub numărul real de pacienți cu arsuri grave care trebuie tratați. Pentru aceștia este vital transferul într-un centru performant pentru pacienți cu arsuri în termen de 24-48 de ore.