169347 – 04072023 – Reindustrializarea Europei și autonomia strategică, realizarea de progrese înspre tranziția ecologică, promovarea justiției sociale și economice sporite şi consolidarea unității europene sunt cele patru direcții prioritare pentru următoarele șase luni, anunțate de președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene, care a început la 1 iulie.
De la aderarea Spaniei la UE în anul 1986, aceasta este a cincea oară când deține Președinția rotativă a Consiliului. Noul mandat începe într-un context deosebit de complex pentru Uniunea Europeană, ca urmare a agresiunii ilegale împotriva Ucrainei și a situației economice provocată de pandemia COVID19, printre alți factori.
La prezentarea realizată de ambasadorul Spaniei in România, Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano au participat ministrul afacerilor externe al României, Luminiţa Odobescu, şi șefa reprezentanṭei Comisiei Europene, Ramona Chiriac.
Spania şi România sunt ţări strâns unite în cadrul Uniunii Europene şi împărtăşesc puncte de vedere şi interese asupra celor mai importante aspecte. România contează pe sprijinul Spaniei în încercarea de a avansa în realizarea unor obiective de maxim interes pentru români, cum ar fi aderarea la Spaţiul Schengen.
Sub moto-ul ales pentru acest semestru, ”Europa, mai aproape”, preşedinţia spaniolă va depune eforturi pentru o Europă mai unită şi mai incluzivă, care să îşi aşeze cetăţenii în centrul procesului decizional.
Spania şi România sunt ţări strâns unite în cadrul Uniunii Europene şi împărtăşesc puncte de vedere şi interese asupra celor mai importante aspecte. Între autorităţi există un dialog foarte strâns şi frecvent, iar România poate conta pe sprijinul Spaniei în încercarea de a avansa în realizarea unor obiective de maxim interes pentru români, cum ar fi aderarea la Spaţiul Schengen.
Președinția spaniolă a Consiliului UE începe într-o perioadă complicată în țară, în care vor avea loc și alegeri. Premierul Pedro Sanchez a dat asigurări că alegerile naționale nu vor afecta mandatul european al țării..
Mesajul de la preluarea mandatului al premierului Pedro Sanchez a început cu o referire la nevoile oamenilor: ”Dorim să revendicăm Europa oamenilor, cea care le răspunde nevoilor, solicitărilor lor, cea care oferă oportunități și răspunde la provocările cetățenilor și, de asemenea, ale mediului lor, cea care anticipează, pe scurt, viitor. (…) Vom promova reindustrializarea și digitalizarea Europei. Vom face progrese decisive în această tranziție ecologică. Vom face economia mai prosperă, dar și mai echitabilă. Și vom consolida unitatea europeană cu noi instrumente și noi acorduri”.
La întâlnirea cu comisarii europeni, prima problemă discutată a fost prezentul și viitorul Ucrainei.
În căutarea de noi aliați pentru UE, Sanchez a subliniat că „ordinea internațională se schimbă, iar Europa trebuie să se schimbe odată cu ea”, iar în acest scop, președinția spaniolă va propune Uniunii o „viziune strategică” „care îi va permite să-și crească capacitățile productive, să-și consolideze conducerea tehnologică, garantează securitatea economică și diversifică relațiile comerciale”.
„Spania este convinsă că regiunea Americii Latine și Caraibe poate și ar trebui să fie unul dintre aliații prioritari ai UE. De aceea, am organizat un nou summit UE-CELAC în perioada 17-18 iulie pentru a discuta noile legături comerciale și financiare dintre cele două regiuni”, el a adăugat.
O provocare majoră în fața președinției spaniole a Consiliului UE este finalizarea Pactului privind migrația și azilul. Referindu-se la acest subiect, Pedro Sanchez a menționat că ”Spania are un interes deosebit în această problemă, la fel ca și alte țări de prima intrare”, adăugând că în timpul președinției rotative va căuta să construiască punți pentru a depăși diferențele dintre țările europene.
„Vom lucra din Spania pentru a ne asigura că acest acord este echilibrat între responsabilitate și solidaritate”, a declarat acesta.