Acasă Social Aparare Preluarea preşedinţiei Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est

Preluarea preşedinţiei Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est

DISTRIBUIȚI

169304– 28062023  – Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit miercuri, 28 iunie, vizita conducerii Secretariatului inițiativei regionale SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process), în contextul încheierii, de Bulgaria, la 1 iulie 2023, a mandatului președinției Comitetului de Coordonare al SEDM și Comitetului Director Politico-Militar.

                În acest cadru a avut loc activitatea de predare-primire a Secretariatului SEDM de la partenerul bulgar, marcându-se astfel preluarea de facto de România, pentru următorii doi ani,  a preşedinţiei iniţiativei SEDM. Ceremonia oficială va avea loc în data de 31 august 2023, la Kumanovo, în Macedonia de Nord.

                „Aş vrea să mulțumesc colegilor bulgari pentru modul în care au gestionat această președinție, într-o perioadă extrem de dificilă pentru securitatea regională. Deviza președinției române va fi Rezilienţă, Angajament şi Stabilitate.  Aceasta reliefează un obiectiv major, consolidarea cooperării regionale pentru reducerea vulnerabilităţilor şi gestionarea provocărilor actuale, în vederea realizării unui mediu de securitate stabil”, a transmis secretarul de stat Simona Cojocaru.

                Este pentru a treia oară când ţara noastră va deține preşedinţia SEDM, după perioada 2001-2003, respectiv 2013-2015.

                Pe timpul activităţii, delegaţia bulgară, condusă de directorul Secretariatului SEDM și şef al Departamentului cooperare regională şi bilaterală în domeniul apărării, Daniela Grigorova Dimitrova, a predat delegaţiei române, condusă de directorul adjunct al Direcţiei cooperare internaţională în domeniul apărării, Violeta Nicolescu, viitorul director al Secretariatului SEDM, ştampila şi arhiva Secretariatului SEDM. De asemenea, partea bulgară a făcut o informare despre stadiul proiectelor circumscrise iniţiativei SEDM la nivelul celor două comitete – Comitetul de coordonare şi Comitetul director politico-militar. De asemenea, a împărtășit din lecțiile identificate și învățate în această perioadă și a formulat recomandări pentru ca acest proces de trecere să nu afecteze activitățile curente ale inițiativei.

                Preluarea de România a preşedinţiei SEDM, iniţiativă care cuprinde 15 state membre şi Republica Moldova, în calitate de observator, constituie o bună oportunitate pentru creșterea profilului naţional la nivel regional prin materializarea obiectivelor propuse, precum şi pentru consolidarea rolului țării noastre de furnizor de securitate prin reușita revitalizării inițiativei SEDM, în mod deosebit în actualul context strategic marcat de războiul din Ucraina, stat membru al iniţiativei.

                Printre prioritățile asumate de România se numără creșterea profilului și relevanței inițiativei regionale SEDM prin atragerea unei angajări mai active în cadrul proiectelor existente și identificarea unora noi, dezvoltarea dialogului politico-militar în scopul generării de idei practice, care să contribuie la consolidarea inițiativei, precum și menținerea politicii ușilor deschise. De asemenea, din poziția de președinte al SEDM, România va pune accent pe întărirea capabilităților Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) prin accelerarea intrării în vigoare a celui de al șaselea Protocol Adițional la Acordul privind Forța Multinațională de Pace din Europa de Sud-Est (MPFSEE), ceea ce va duce la creșterea interoperabilității Brigăzii și a capacității de a participa la misiuni în sprijinul păcii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.