168716 – 02052023 Ca important producător de miere în Uniunea Europeană, România este interesată în reglementarea pieței și susține intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea de metode analitice îmbunătățite, armonizate și general acceptate pentru creșterea capacității laboratoarelor oficiale de control pentru depistarea mierii falsificate, precum și înființarea unui centru de referință european pentru miere.
Potrivit autorităților române, este important ca pe etichetă să fie indicat procentul de amestec, astfel încât informațiile privind originea mierii să fie cât mai transparente, iar consumatorii să-și recapete încrederea în produsele originale.
În urma verificărilor făcute în 16 state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia și Elveția, în cadrul acțiuni numite „Din stupi”, Comisia Europeană a constatat că aproape jumătate din mierea verificată de este falsificată. Comparativ cu perioada 2015-2017, când a avut loc precedenta verificare, rata de falsificare a crescut semnificativ, motiv pentru care Oficiul European de Luptă Antifraudă a început o investigație. Scopul verificărilor este de a elimina de pe piață operatorii care pun pe piață miere contrafăcută.
Cel mai mare număr absolut de loturi suspecte provine din China (66 din 89), deși mierea originară din Turcia (14 din 15) a avut cea mai mare proporție relativă de probe suspecte. Mierea importată din Regatul Unit a avut o rată de suspiciune și mai mare (10 din 10). Cu toate acestea, informațiile disponibile despre trasabilitate sugerează că acest lucru ar putea fi rezultatul mierii produse în alte țări și prelucrată în continuare în Regatul Unit înainte de reexportul acesteia în UE.
Verificările făcute au scos la iveală că, din totalul de 123 de exportatori care au fost supuși controalelor, la 70 dintre aceștia (57%) s-au înregistrat loturi de miere suspectate a fi alterate cu zaharuri externe. „Pe de altă parte, au fost vizați 95 de importatori. Exercițiul a arătat că două treimi dintre aceștia (63 importatori) au fost implicați în importul a cel puțin un transport suspect, ajungând până la 100% din neconformitate pentru un număr dintre ei. Alți 44 de operatori au fost anchetați până în prezent, dintre care 9 au fost sancționați”, arată un comunicat al OLAF.
Deși riscul pentru sănătatea umană este considerat scăzut, astfel de practici fraudează consumatorii și pun în pericol producătorii onești, deoarece se confruntă cu concurența neloială din partea operatorilor care pot reduce prețurile datorită ingredientelor ilicite și ieftine. De exemplu: valoarea unitară medie a UE pentru mierea importată a fost de 2,32 euro/kg în 2021, în timp ce siropurile de zahăr obținute din orez erau în jur de 0,40 – 0,60 euro/kg.