168866 – 16052023 – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat un nou ghid privind îndulcitorii fără zahăr (NSS), care conține o serie de recomandări privind utilizarea NSS pentru controlul greutății corporale sau reducerea riscului de boli netransmisibile (BNT).
Recomandările au la bază constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile care sugerează că utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii. Rezultatele revizuirii sugerează, de asemenea, că pot exista efecte nedorite ca urmare a folosirii pe termen lung a îndulcitorilor fără zahăr – risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.
„Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zaharuri, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum sunt fructele, sau alimente și băuturi neîndulcite”, a spus Francesco Branca, director OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor.
Recomandarea OMS se aplică tuturor persoanelor, cu excepția persoanelor cu diabet preexistent și include toți îndulcitorii nenutritivi sintetici și naturali sau modificați care nu sunt clasificați ca zaharuri găsite în alimente și băuturi fabricate sau vânduți singuri pentru a fi adăugați la alimente și băuturi de către consumatori. NSS obișnuite includ acesulfam K, aspartam, advantame, ciclamați, neotam, zaharină, sucraloză, stevie și derivați de stevie.
Recomandarea nu se aplică produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin NSS, cum ar fi pasta de dinți, cremele cosmetice și medicamente, sau zaharurilor cu conținut scăzut de calorii și alcoolilor de zahăr (polioli), care sunt zaharuri sau derivați ai zahărului care conțin calorii și, prin urmare, nu sunt considerate. NSS.
Creșterea în greutate și a obezității reprezintă o amenințare la adresa sănătății a miliarde de oameni de pe tot globul. Potrivit OMS, în 2016, peste 1,9 miliarde de adulți cu vârsta de 18 ani și peste erau supraponderali. Dintre acestea, mai mult de 600 de milioane erau obezi. În 2020, peste 38 de milioane de copii sub 5 ani erau supraponderali – ceea ce înseamnă o creștere de aproape 6 milioane în ultimii 20 de ani. Indicele de masă corporală (IMC) ridicat este considerat drept cauză de deces (în 2017) în cazul a 4 milioane de oameni. De asemenea, obezitatea este un factor de risc pentru multe boli netransmisibile (BNT), inclusiv bolile cardiovasculare (BCV), diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer. BNT sunt principalele cauze de deces la nivel global și au fost responsabile pentru aproximativ 41 de milioane (71%) din cele 55 milioane de decese în 2019. Obezitatea și anumite BNT cresc, de asemenea, riscurile infectării cu COVID-19.