168999 – 29052023 – Sâmbătă, 27 mai, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat în Dolj, la Bechet, Dăbuleni (Staţiunea de cercetare), Ostroveni, pentru promovarea “Programului-pilot de irigare prin picurare pentru legume şi cartofi timpurii, cu independenţă energetică”. Prin acest prgram sunt alocate 40 milioane euro, de care vor beneficia cca. 5.000 de tineri fermieri, care pot cumpăra un kit modular de irigaţii prin picurare (independent energetic), format dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare și comandă electronică pentru distribuirea dozată a unor mici cantităţi de apă uniform repartizată.
Pe lângă kitul modular de irigaţii prin picurare independent energetic, pentru un hectar cultivat cu legume, a cărui valoare este de circa 10.000 de euro, se mai poate achiziţiona un container cu temperatură controlată pentru depozitarea temporară a producţiei rezultată.
Tehnologia de cultură este pusă la dispoziția beneficiarilor gratuit de specialiștii din structurile județene ale MADR și din stațiunile specializate de cercetare.
Sursele de finanțare vor fi asigurate astfel: 10 milioane euro din măsura DR -14 (Investiții în fermele de mici dimensiuni) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 85%; 10 milioane euro din măsura DR- 30 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 100%; 20 milioane euro din măsura DR -26 (Înființarea sistemelor de irigații) – PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 65%.
Dispozitivul este alimentat cu panouri solare. În plus, producătorii agricoli vor avea şi desfacerea asigurată, prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea.
Ministrul Agriculturii a explicat că obiectivul programului este echilibrarea balanţei comerciale cu legume şi stabilizarea producţiei interne de legume şi cartofi. Potrivit specialiștilor, astfel de sisteme pot fi amplasate lângă o sursă de apă, canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă.