168939 – 23052023 – Cu ocazia unui eveniment filatelic așteptat de colecționari, Expoziția IBRA 2023, Romfilatelia introduce în circulație joi, 25 mai, emisiunea mărci poștale „Expoziția Filatelică Internațională IBRA 2023”.
Expoziția cu caracter mondial, IBRA 2023, organizată sub patronajul Federației Internaționale de Filatelie (FIP), va fi deschisă la Messe Essen (Târgul Essen), Germania, în perioada 25-28 mai 2023. Scopurile definite ale evenimentului au în vedere: promovarea relațiilor de prietenie și menținerea unei strânse cooperări între filateliștii și colecționarii de timbre din întreaga lume precum și promovarea filateliei la cel mai înalt nivel internațional. Și-au anunțat participarea peste 750 de expozanți din întreaga lume, care vor prezenta aproximativ 3350 de panouri de expunere. Secțiuni speciale vor fi organizate cu „Bijuteriile filateliei germane” și cu exponate reprezentând rarități mondiale, cum sunt primele timbre emise în coloniile britanice.
Romfilatelia, prezentă la Târgul de la Essen, va pune la dispoziția pasionaților de filatelie emisiunea dedicată evenimentului (Expoziția Filatelică Internațională IBRA 2023) alături de serii de timbre din alte emisiuni cu tematici apreciate de colecționari.
Emisiunea de mărci poștale Expoziția Filatelică Internațională IBRA 2023 reunește trei produse filatelice de excepție: o marcă poștală, o coliță filatelică dantelată și un bloc de colecție cu două mărci poștale nedantelate (timbrul emisiunii și timbrul coliței filatelice).
Marca poștală, cu valoarea nominală de 11 lei, reproduce sigla oficială a Expoziției IBRA 2023, versiunea germană, alături de grafica tradițională a mărcilor poștale tipărite cu ajutorul plăcilor metalice realizate de artiști gravori în perioada de după 1872, când a fost înființată Fabrica de Timbre din România. Până în 1876, imprimarea s-a realizat în Franța.
Timbrul coliței (valoarea nominală 34 lei) adaugă la grafica mărcii poștale efigia Regelui Carol I, imprimată după plăci gravate artistic, pe prima marcă poștală tipărită la Fabrica de Timbre (1876). Fundalul coliței, realizat ca un plic de corespondență de epocă, conferă produsului o prețiozitate aparte. De menționat că toate mărcile poștale ale emisiunii au elemente grafice identificabile în lumină ultravioletă.
Blocul de colecție, (înseriat), cu cele două mărci poștale nedantelate, include în grafica lui stema regală a României și un fragment al textului unei scrisori adresată de Regele Carol I (la 3 mai 1891) Președintelui Consiliului de Miniștri Emanoil Florescu, în vederea obținerii unui sprijin concret privind realizarea proiectului care avea în vedere Fundația Universitară „Carol I” (cunoscută astăzi și ca Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”). Semnătura (reprodusă) Regelui Carol I conferă produsului un caracter de noblețe oficială.
Minicolile și colile uzuale de poștă, reproduc alături de timbre, vignete interesante pentru orice colecționar pasionat.
Emisiunea va fi disponibilă de Joi, 25 mai, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.