168755– 05052023 – Impactul economic negativ al corupției este estimat la de nouă ori eforturile Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) globală. Consiliul Afaceri Externe (Dezvoltare) – CAE-DEV a aprobat o serie de concluzii care subliniază importanța unei perspective anticorupție în toate eforturile de dezvoltare.
Indicii de corupție la nivel mondial plasează multe dintre statele membre ale UE printre țările considerate a fi cel mai puțin corupte din lume. Cu toate acestea, corupția rămâne o preocupare majoră pentru cetățenii din întreaga UE, potrivit datelor Eurobarometru, care arată că, în 2022, aproape șapte din zece europeni (68 %) considerau că fenomenul corupției este foarte răspândit în țara lor și doar 31 % erau de părere că eforturile guvernului lor de combatere a corupției sunt eficace.
Corupția erodează democrația, încrederea în instituții, statul de drept și realizarea și exercitarea drepturilor omului. Este, de asemenea, un obstacol cheie în eradicarea sărăciei, deoarece îi accentuează sărăcia și afectează persoanele și grupurile vulnerabile. De asemenea, exacerbează inegalitățile și afectează în mod disproporționat femeile, fetele și persoanele cu dizabilități. În plus, corupția susține existența crimei organizate și are impact negativ asupra securității și stabilității la toate nivelurile, se arată în concluziile reuniunii.
Pandemia de COVID-19 a solicitat resursele și a reafirmat importanța supravegherii eficiente a cheltuielilor publice.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a contribuit la o criză alimentară și energetică globală, exacerbând inegalitățile deja în creștere. În acest context, Consiliul ia act de urgența crescută a adoptării unei abordări coordonate pentru combaterea corupției, oricând și oriunde aceasta are loc.
Consiliul constată că spălarea banilor, evaziunea fiscală și mita internațională reprezintă o parte considerabilă a fluxurilor financiare ilicite, prin urmare, cere o mai mare transparență a proprietății companiilor și sprijinirea eforturilor de urmărire, înghețare și recuperare a activelor furate și consolidarea reglementărilor de combatere a spălării banilor, precum și transparența beneficiarilor efectivi și norme privind incompatibilitățile și conflictele de interese, lobby-ului și ușilor rotative, ca elemente importante în lupta împotriva corupției.
Astfel, se subliniază importanța unei perspective puternice anticorupție în toate eforturile de dezvoltare și în sectoare interconectate – sănătate, educație, ocuparea forței de muncă, securitatea energetică și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Consiliul invită Comisia și Înaltul Reprezentant să adopte o abordare mai strategică și mai integrată a UE pentru prevenirea și combaterea corupției, ca obstacol în calea eradicării sărăciei.
În plus, Consiliul solicită serviciilor Comisiei, SEAE și statelor membre să intensifice eforturile de combatere a fluxurilor financiare ilicite (IFF), inclusiv a fondurilor obținute prin corupție.
Consiliul invită serviciile Comisiei și SEAE să actualizeze Consiliul în mod regulat cu privire la progrese, asigurându-se că mecanismele de raportare existente înglobează măsurile UE care contribuie la reducerea corupției în sens larg.