Bucureștiul găzduiește prima Conferință privind securitatea Mării Negre și Trilaterala RO-UA-MD
168553 – 13042023 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui joi, 13 aprilie 2023, împreună cu ministrul apărării al României Angel Tîlvăr, prima Conferință privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea, organizată de MAE și MApN, împreună cu Ucraina, primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de România și Ucraina, sub egida Platformei Internaționale Crimeea.
Conferința reprezintă o ocazie de evaluare a impactului multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei și își propune să dezbată, împreună cu statele din regiune și partenerii internaționali, soluții pentru securizarea regiunii Mării Negre. De asemenea, evenimentul urmărește identificarea de soluții pentru intensificarea cooperării practice în domeniul securității între statele riverane Mării Negre. Prioritar vor fi abordate și probleme legate de războiul informațional și atacurile cibernetice.
La reuniune vor participa miniștri de externe și ai apărării, șefi de instituții internaționale, oficiali guvernamentali și experți independenți implicați în Platforma Internațională Crimeea. Vor fi prezente delegații străine din peste 20 de state și organizații internaționale, la nivel de ministru, secretar de stat sau alți înalți oficiali (precum Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, R. Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (secretarul general), Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (secretarul general)). De asemenea, miniștri de externe și reprezentanți de înalt nivel din alte 7 țări și organizații internaționale vor interveni online (Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa – OSCE (secretarul general)). O serie de delegații străine vor fi reprezentate prin ambasadele lor de la București. În total, peste 250 de reprezentanți din 30 de țări vor participa la Conferință.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va prezenta eforturile deosebite depuse de România în sprijinul Ucrainei, precum și pentru partenerii cei mai afectați de deteriorarea situației de securitate în regiune și de presiunile Rusiei, în primul rând Republica Moldova și va pleda pentru un angajament strategic, coordonat și consecvent al aliaților din comunitatea transatlantică în regiunea Mării Negre și în sprijinul statelor din zonă, având în vedere importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea regională și euroatlantică, precum și mizele pentru ordinea internațională bazată pe reguli.
De asemenea, ministrul român va arăta rolul-cheie jucat de România în ecuația regională de securitate și se va referi la importanța cooperării și menținerii unității transatlantice în gestionarea efectelor agresiunii ruse la adresa Ucrainei.
În cadrul dezbaterilor din marja Conferinței privind Securitatea Mării Negre va fi subliniată, totodată, perspectiva de integrare europeană și euroatlantică a partenerilor din regiune și avansarea oportunităților de dezvoltare economică și conectare a regiunii cu spațiul UE și NATO, promovarea și apărarea valorilor democratice, a statului de drept și urmărirea consecventă a soluționării conflictelor prelungite din regiune.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va aborda și modalități de consolidare a descurajării și apărării, a securității infrastructurii critice și a rezilienței, măsuri pentru consolidarea securității regionale energetice și alimentare, precum și a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Se va raporta, astfel, la viitorul securității în regiune, evidențiind prioritatea României de a transforma Marea Neagră într-o regiune de pace și prosperitate.
Tot astăzi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va găzdui a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de externe, care va fi axată pe teme de securitate, la care vor participa și miniștrii apărării din cele trei state. Ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba nu se va deplasa la București.
Agenda reuniunii Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova include dezbateri privind situația de securitate din regiune, presiunile exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO și al UE pentru Ucraina și Republica Moldova.
La finalul acestei reuniuni trilaterale în format externe-apărare va fi adoptată o Declarație comună care va sublinia principalele elemente ale agendei discuțiilor și a angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.