Acasă Anchete Interne În primul trimestru, cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost...

În primul trimestru, cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost constatate la frontiera cu Ungaria

DISTRIBUIȚI

168640 – 24042023 –  În primul trimestru al anului 2023, poliţiştii de frontieră au efectuat formalitățile de tranzitare a frontierei pentru 13,2 milioane de cetățeni români și străini, cu 31% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, în punctele de control trecere frontieră au fost procesate 3,75 milioane de mijloace de transport.

În ceea ce priveşte misiunile de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de frontieră, precum şi în zona de competenţă, în primele trei luni ale anului 2023, s-au constatat 4.893 fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.

Din cauza neîndeplinirii condiţiilor legale de intrare în ţară (nu aveau viză valabilă sau un permis de şedere valabil), unui număr de 1.850 cetăţeni străini nu le-a fost permisă intrarea în România.

În perioada analizată, poliţiştii de frontieră au constatat 4.893 de fapte ilegale (2.545 infracţiuni şi 2.348 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, prin care a fost încălcată legislaţia română. Din numărul total de infracţiuni – 2.545 – cele mai multe au fost înregistrate în domeniile: trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (962), fals și uz de fals (334), trafic de migranți (172), încălcarea dreptului de proprietate intelectuală (271), precum şi contrabandă și fraudă vamală.

Totodată, pe categorii de activităţi specifice, în  zonele de competenţă – punctele de trecere şi  „frontiera verde” – în cele trei luni, poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au reţinut în vederea confiscării aproximativ 750.000 pachete cu ţigări în valoare de aproximativ 14 milioane lei şi 9.000 kg tutun vrac şi pentru narghilea.

În perioada de referinţă, la nivel naţional, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 3.289 cetăţeni străini care au încercat să treacă frontiera de stat în scop de migraţie ilegală, din care 443 pe sensul de intrare în ţară şi 2.846 pe sensul de ieşire, mare parte organizaţi în grupuri de migranţi, cu sprijinul unor traficanţi, fiind descoperite și reținute 186 călăuze/transportatori, implicaţi în traficul de migranţi.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni proveneau din Bangladesh, Siria, Pakistan, Nepal, India, Egipt, Maroc şi Turcia.

La frontiera cu Serbia, s-a constatat o scădere cu 92% a numărului de persoane depistate în migrație ilegală. De asemenea, în urma dispunerii de măsuri în vederea închiderii direcțiilor de deplasare ale migranților la frontiera cu Serbia, în perioada analizată s-a reușit prevenirea intrării în țară a 379 persoane, cu peste 93% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe cazuri de migraţie ilegală au fost constatate la frontiera cu Ungaria, majoritatea  prin ascunderea în mijloace de transport (aproximativ 59% dintre migranţi).

Tot în primele trei luni ale anului 2023, în punctele de trecere ale frontierei au fost depistate 61 autovehicule semnalate de statele Uniunii Europene ca fiind furate sau căutate în vederea indisponibilizării (dublu comparativ cu trimestrul I 2022). Împreună cu Garda de Mediu au fost oprite la intrarea în ţară aproximativ 1.000 de tone de deşeuri, care nu îndeplineau condiţiile legale necesare transportului.

De asemenea, au fost depistate peste 172.000 de produse (produse cosmetice şi de parfumerie, marochinărie, articole vestimentare, etc.) probabil contrafăcute, majoritatea la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.