168253 – 17032023 – În perioada 17.03.2023 – 22.05.2023, nava maritimă de supraveghere MAI 1106, nou intrată în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, va participa la Operaţiunea Comună „THEMIS 2023”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), ce se va desfăşura la frontierele maritime externe ale U.E.
Nava Poliţiei de Frontieră Române are un echipaj format din 28 de membri și va executa misiuni individuale de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
Se va avea în vedere întreprinderea de măsuri comune pe linia controlului fluxurilor migraţioniste la frontierele maritime ale spaţiului comunitar, creşterea operativităţii schimbului de date şi informaţii între autorităţile de aplicare a legii din aceste ţări, precum şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.
Achiziția acestei nave maritime de patrulare conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice în scopul asigurării respectării drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.
De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE.
Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” este reprezentat de asistarea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.
Activitatea este o continuare a operaţiunilor de control la frontieră, organizate de Frontex, în cadrul cărora Poliţia de Frontieră Română a avut o contribuţie semnificativă, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi al numărului, profilurilor şi profesionalismului experţilor detaşaţi, aprecierile venind atât din partea autorităţilor italiene, cât şi din partea Agenţiei Frontex. Operaţiunea este finanţată de către Agenţia Frontex.