168281 – 21032023 – Reprezentanții Hidroelectrica și ai Masdar au semnat la Abu Dhabi un joint venture agreement prin care cele două companii vor face, împreună, investiții pentru realizarea de parcuri eoliene off-shore și parcuri solare flotante în țara noastră. Evenimentul a avut loc în contextul vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, în Emirtele Arabe Unite.
La ceremonia de semnare a acordului au fost prezenți ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Energiei și Infrastructurii, Suhail Mohamed Al Mazrouei, înalți oficiali din ambele state.
”Parafarea de către Hidroelectrica și Masdar a unuia dintre cele mai importante acorduri de joint venture destinate investițiilor energetice din țara noastră arată hotărârea în ceea ce privește realizarea de investiții și, în același timp, atestă deschiderea statului român și a companiilor românești pentru colaborări serioase, cu parteneri puternici. Experiența în dezvoltarea și construcția capacităților de energie regenerabilă, puterea financiară a Masdar, combinată cu expertiza locală a Hidroelectrica și resursele proprii ale companiei pot revoluționa atât ritmul de dezvoltare, cât și dimensiunea investițiilor din țara noastră.
Împreună cu Masdar, vizăm investiții în zona tehnologiilor fotovoltaice plutitoare și eoliene offshore, zona de maximă expertiză a partenerului nostru și, în același timp, zona noastră de maxim interes asumată prin planurile strategice de dezvoltare ale companiei”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.
Colaborarea între Hidroelectrica și compania emirateză a fost anticipată în luna ianuarie a.c. în contextul participării ministrului Energiei la cea de-a XIII-a sesiune a Adunării Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA).
În acel context, Virgil Popescu a discutat cu Suhail AlMazrouei, ministrul Energiei şi Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite, despre cooperare în domeniul energiei, prin implicarea companiilor emirateze în proiecte de investiţii în producţia de energie regenerabilă, nucleară, dar şi despre diversificarea şi intensificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.
Masdar este unul dintre cei mai importanți jucători la nivel global, cu proiecte realizate în 40 de țări și cu o experiență de 16 ani în dezvoltarea și construcția de capacități de producție a energiei din surse regenerabile, și are un portofoliu de 23 GW instalați.
Conform datelor furnizate de companie, din 2006, Masdar a investit în principal în proiecte de energie solară și eoliană, valoarea combinată a acestora ridicându-se la peste 30 de miliarde de dolari.
Masdar este controlată de fondul suveran de investiții din Emirate, Mubadala, cel care deține participații la și OMV, acționarul majoritar al Petrom. Creată în 2006 cu scopul de a dezvolta proiecte de energie regenerabilă, Masdar a investit în capacități regenerabile cu o valoare de peste 20 de miliarde de dolari la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare și în dezvoltare, potrivit datelor companiei.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din România, având o cota de piață de cca. 28%, realizată cu o producție medie anuală de 15,7 TWh livrați în rețea. De asemenea, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie românească, având un portofoliu de 187 de hidrocentrale, cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW, la care se adaugă și parcul eolian Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Tot în contextul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Emiratele Arabe Unite, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a semnat un memorandum de cooperare cu Emirates Nuclear Energy Cooperation (ENEC), prin care cele două companii vor colabora în proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă.
Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) au anunțat semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) pentru cooperarea bilaterală în sectorul energiei nucleare pentru a sprijini creșterea acestei surse de energie în abordarea provocărilor duale ale securității energetice și schimbărilor climatice.
Obiectivul memorandumului de înțelegere este colaborarea pentru dezvoltarea și extinderea programelor de energie nucleară în Emiratele Arabe Unite și România, precum și în Europa Centrală și de Est.
Energia nucleară este recunoscută atât de Emiratele Arabe Unite, cât și de România ca o resursă esențială de energie curată în accelerarea decarbonizării sectorului energetic și a altor industrii grele, precum și aplicații mai largi, inclusiv producția de hidrogen curat și alte molecule curate, precum și pentru desalinizarea apei.
ENEC și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a evalua potențialele parteneriate în sprijinul operațiunilor și întreținerii centralelor nucleare, consolidarea capacităților și dezvoltarea capitalului uman, precum și sinergiile în cercetare și dezvoltare (R&D).
Cele două părți vor împărtăși experiența în dezvoltarea cadrelor de finanțare și comerciale ale programelor nucleare, precum și în schimbul de cunoștințe privind capacitățile de management de proiect.
„În ultimii ani, industria nucleară a demonstrat că dezvoltarea, progresul tehnologic și implementarea la timp sunt o consecință directă a cooperării internaționale, a implicării la nivel de organizații guvernamentale și neguvernamentale, operatori și entități partenere.
Industria nucleară este o resursă strategică în țările cu tradiție și expertiză sau în țările care consideră dezvoltarea capacităților nucleare ca o soluție la diferite provocări de mediu sau de sistem energetic.
Operatorii cu experiență se confruntă cu aceleași provocări și văd aceleași oportunități și salutăm acest Memorandum de înțelegere cu ENEC, deoarece suntem siguri că schimbul de experiență în domenii cheie, împreună cu identificarea de măsuri și noi cadre de cooperare și dezvoltare vor avea un impact benefic direct. pe ambele companii”, a spus Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.
„Parteneriatul nostru cu Nuclearelectrica reafirmă angajamentul nostru de a promova Net Zero nuclear la nivel global. Pe măsură ce tot mai multe națiuni recunosc rolul crucial pe care îl joacă energia nucleară ca soluție dovedită pentru creșterea securității energetice interne și, în paralel, decarbonizarea sectorului energetic, precum și a industriei grele prin generarea de căldură, abur și hidrogen curat, parteneriatele internaționale vor deveni și mai importante pentru accelerarea dezvoltării programelor nucleare. Națiunea noastră a beneficiat de investiții pe termen lung în energia nucleară, care sprijină diversificarea economică și dezvoltarea durabilă.
Cu trei reactoare operaționale comercial la Uzina de Energie Nucleară Barakah, generăm energie electrică curată din belșug 24/7, alimentând în mod durabil Emiratele Arabe Unite, inspirând în același timp o nouă generație de campioni ai schimbărilor climatice.
Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica pentru a explora oportunitățile de a crește flota nucleară globală și de a asigura operațiuni fiabile și durabile, pe lângă împărtășirea cunoștințelor despre tehnologii avansate, cum ar fi reactoarele modulare mici (SMR) și alte tehnologii avansate”, a spus Excelența Sa Mohamed Ibrahim Al Hammadi, director general și director executiv al ENEC.
SN Nuclearelectrica SA are în derulare proiecte de investiții strategice în valoare estimată la 12 miliarde de euro, inclusiv Recondiționarea Unității 1 Cernavodă, Proiectele Unităților 3 și 4, dezvoltarea de reactoare modulare mici în cooperare cu NuScale, precum și proiecte de sprijin pentru operațiunile curente, precum Tritium. Facilitate de îndepărtare.
Proiectele de investiții ale SNN contribuie cu energia curată la stabilitatea energetică a României, dezvoltarea socio-economică, dezvoltarea industriei nucleare și formarea unei noi generații de specialiști. Finalizarea proiectelor de investiții ale SN Nuclearelectrica SA va duce, după 2031, la asigurarea a aproximativ 33% din necesarul de consum și a aproximativ 66% din energia fără emisii de CO2 la nivel național, precum și evitarea eliberării în atmosferă a aproximativ 24 de milioane de tone de CO2 anual.
Și compania emirateză Taqa este interesată de investiţii în România. Este vorba de o colaborare cu cei de la Transelectrica pentru realizarea unui cablu de transport al energiei electrice în curent continuu HVDC, pentru modernizarea infrastructurii energetice.
[…] contextul acestei vizite, Hidroelectrica și Masdar au agreat să extindă scopul societății mixte (JVC) ce urmează a fi înființată astfel încât acesta să includă realizarea de proiecte […]
[…] contextul acestei vizite, Hidroelectrica și Masdar au agreat să extindă scopul societății mixte (JVC) ce urmează a fi înființată astfel încât acesta să includă realizarea de proiecte […]
[…] contextul acestei vizite, Hidroelectrica și Masdar au agreat să extindă scopul societății mixte (JVC) ce urmează a fi înființată astfel încât acesta să includă realizarea de proiecte […]