168113 – 03032023 – Şefa parchetului european, Laura Codruţa Kovesi, care a supervizat anchete privind fraude în valoare estimată de 14 miliarde de euro în 2022, intenţionează să îi ia în vizor acum pe cei care ocolesc sancţiunile adoptate împotriva Rusiei, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ea vrea să ia ca ţintă persoanele, companiile sau organizaţiile criminale care evită sancţiunile economice impuse de UE Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, alimentând astfel maşinăria de război a Moscovei.
”Comisia Europeană ne-a întrebat dacă putem să ne ocupăm de acest lucru. Răspunsul nostru a fost: Da, putem să o facem. Suntem pregătiţi”, a dat asigurări Kovesi, într-un interviu pentru AFP.
”Avem procurori specializaţi. Avem birouri în 22 de state membre (…) Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european pentru a combate această formă de criminalitate”, a spus Kovesi.
Totuşi, liderii statelor membre sunt cei care trebuie să ia decizia de a însărcina oficial parchetul european cu această nouă misiune, și nu toţi sunt susţinători fervenţi ai acestui lucru, comentează AFP.
Parchetul european (EPPO) nu a reuşit totuşi încă să ralieze toate statele membre ale UE: cinci dintre ele (Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia şi Irlanda) refuză să participe şi să numească procurori dedicaţi.
Kovesi a respins ideea că ţările din estul Europei ar fi mai corupte decât celelalte, evidenţiind anchetele în desfăşurare în Germania şi Italia privind fraude ample cu TVA.
Ea a precizat de asemenea că s-a deplasat la Kiev cu echipele sale, care sunt pregătite să ajute Ucraina să deruleze reformele anticorupţie necesare pentru aderarea la UE.
Procuroarea-şefă explică mai explică faptul că, inclusiv în cadrul ţărilor din UE, lupta împotriva fraudei fiscale se lovește de o ostilitate anti-Bruxelles.
”Aud spunându-se în unele state membre că, dacă furi bani naţionali, este o problemă, dar dacă furi bani ai UE, nu mai este o problemă”, a afirmat ea.
”Este un mod greşit de a gândi. Până la urmă, banii voştri, banii noştri, sunt destinaţi tuturor cetăţenilor europeni. Şi trebuie protejaţi pentru toţi cetăţenii europeni”, a mai spus Kovesi.