168180 – 11032023 – Vineri, 10 martie a.c., la sediul Agenției Naționale Antidrog (ANA), practicienii din domeniul asistenţei destinate consumatorilor de droguri, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), au participat la o instruire în scopul îmbunătăţirii calităţii datelor colectate privind admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri.
Întâlnirea de lucru a avut loc în contextul fundamentării politicilor de prevenire şi asistenţă în domeniul antidrog.
Reamintim că, în cadrul sistemului penitenciar, au loc intervenții specializate pentru persoanele consumatoare de droguri, prin realizarea de activități de prevenire de tipul informare-educare-consiliere privind consumul de droguri și de servicii de asistență adresate deținuților care au manifestat sau manifestă în prezent un tip de comportament adictiv.
Astfel, deținuții consumatori de droguri beneficiază de servicii de asistență acordate atât de personalul specializat al ANP, cât și de specialiștii din centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ale ANA.
Potrivit datelor Raportului Național privind situația drogurilor 2022, realizat de Agenția Națională Antidrog, 3.083 deținuți s-au declarat consumatori de droguri la intrarea în detenție. Categoria de vârstă cea mai afectată de consumul de droguri este cea a deținuților cu vârsta cuprinsă între 22-30 ani (42%). Drogul consumat, cu precădere, înainte de intrarea în detenție, este, la fel ca și în anii anteriori heroina, aceasta fiind urmată de alte droguri și de canabis.