Acasă Social  „Lasă APA să fie VIE!”

 „Lasă APA să fie VIE!”

DISTRIBUIȚI

 168302 – 22032023 – Astăzi, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, la Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, a fost prezentată ”diodrama acvatică”, o creație muzeală inedită, constituită din plasarea unor PET-uri acolo unde ar trebui să găsim doar viețuitoare. Acesta este un gest de protest împotriva poluării cu plastic a apelor și își propune să aducă în conștiința publicului riscul pe care îl reprezintă macroplasticul și descompunerea lui în microplastic asupra ecosistemului acvatic.

”Schimbările climatice au impact asupra resurselor de apă, în special din punct de vedere cantitativ. În același timp, însă, există un impact și asupra calității apelor. Pe termen lung, pot apărea și modificări în compoziția, abundența și distribuția speciilor acvatice, fiind posibilă dezvoltarea unor specii invazive. Iar poluarea factorilor de mediu nu face decât să ducă la accelerarea schimbărilor climatice.

Depozitele de deșeuri necontrolate se află într-o dinamică continuă, de aceea, sunt destul de dificil de identificat. Persistența deșeurilor de plastic pe maluri și/sau în cursurile de apă poate produce pe termen lung modificări ale calității apelor, macroplasticele descompunându-se în microplastice cu impact asupra folosințelor apei și asupra ecosistemelor acvatice”, a declarat ing. Sorin LUCACI, director general Administrația Națională „Apele Române”.

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ediția 2023, Muzeul Antipa a ales să arate publicului efectele teribile pe care poluarea cu plastic o are asupra mărilor și oceanelor lumii. Diodrama acvatică ar trebui să determine în mintea și sufletul vizitatorilor singura reacție firească pe care credem că o putem avea: trebuie să schimbăm ACUM comportamentul nostru față de natură, iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi”- dr. Luis Ovidiu Popa, Directorul Muzeului  Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

În cadrul evenimentului,  Oana Ristea, șefa Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”- Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a prezentat rezultatele proiectului ProtectStreams4Sea, primul studiu realizat la nivel național pe fracția de macroplastic, respectiv de microplastic pe ape interioare (lac și râu). Acesta a fost realizat în zona-pilot reprezentată de acumularea Siriu și râul Buzău din dreptul localității Pătârlagele și respectiv Siriu:

  • Studiul de macroplastice a identificat faptul că 90% din deșeurile colectate sunt reprezentate de plastic, din care 70% provind din degradarea obiectelor din plastic de unică folosință (tacămuri, veselă).
  • Pentru prima dată în România a fost analizat microplasticul în probele de apă (din suspensii și sedimente);
  • În cadrul studiului privind fracția de microplastic, în toate probele de sediment și apă au fost identificate fragmente din plastic într-o concentrație scăzută având în vedere că era o zonă de munte cu puține localități. Totuși cea mai importantă este prezența fragmentelor de microplastic în apă/sedimente, acesta fiind un semnal de alarmă”, a declarat Oana Ristea, șefa Laboratorului de Calitate a Apelor din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”- Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, în cadrul evenimentului.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.