168114 – 03032023 – Ministerul Apărării Naționale și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București au organizat joi, 2 martie, la Palatul Cercului Militar Național, Forumul „Femei în domeniul Apărării și Securității”.
Evenimentul multinațional de promovare a egalității de gen, la care au luat parte peste 150 de reprezentanți din 17 țări, a fost deschis de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale al MApN, Simona Cojocaru, și de ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, Andrew Noble.
Secretarul de stat a apreciat, în discursul său, că subiectul forumului este extrem de relevant: Femeile în apărare și securitate. „Pentru noi, la Ministerul Apărării Naționale, această temă este de maxim interes şi este discutată permanent la nivelul conducerii instituției. Lucrăm pentru a crea cele mai adevcate politici, pentru a construi un real echilibru de gen și un mediu incluziv, pentru a elimina orice formă de discriminare. Am realizat multe lucruri bune, dar nu trebuie să ne oprim aici. Mai avem multe de făcut”, a spus Simona Cojocaru.
În mesajul video din deschiderea evenimentului, ambasadorul britanic Andrew Noble a făcut cunoscut că nu a trecut mult timp de când a început să fie contestată viziunea stereotipă că aceasta era o lume a bărbaților și ar trebui lăsată doar în seama acestora.„Astăzi, în sală sunt prezente deschizătoarele de drumuri – femei care au lucrat pentru prima dată în roluri destinate până acum exclusiv bărbaților. Le salut și aștept cu nerăbdare ca numărul lor să crească”, a continuat ambasadorul.
Temele abordate în cadrul discuțiilor au inclus subiecte precum provocările întâlnite de femei în domeniul apărării și securității, eliminarea barierelor în acest sector și importanța egalității de gen pentru misiunile de apărare și securitate. Un alt subiect aflat pe agenda Forumului a fost sprijinul și modalitățile prin care bărbații se pot implica în eliminarea stereotipurilor.
La activitate au mai participat generalul-locotenent Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, și contraamiralul Jude Terry, femeia cu cel mai înalt rang din Marina britanică, prima femeie care a trecut de antrenamentul de parașutism al forțelor armate britanice, precum și locotenent-comandor Simona Maierean, prima femeie pilot pe avion de luptă din România și prima femeie din Europa care a devenit comandant și instructor pe un avion de tip C 17.
Participanții au adus, totodată, un tribut curajoaselor femei din forțele armate ucrainene, care au transmis un mesaj despre propriile ambiții și experiențe în domeniu, direct din prima linie, unde luptă împotriva forțelor agresoare ale Federației Ruse.