168123 – 04032023 – Cea de-a treia ediție a reuniunii în format trilateral România-Polonia-Turcia pe probleme de securitate și apărare s-a desfășurat joi, 2 martie 2023, la Varșovia, Republica Polonă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Întrevederea, care a avut loc la nivel de consilieri prezidențiali pentru securitate, a consolidat dialogul trilateral dintre cele trei state în domeniul securității și apărării.
Principalele teme abordate au vizat cooperarea la nivel trilateral România-Turcia-Polonia, precum și la nivelul NATO, situația de securitate de pe Flancul Estic al Alianței și implicațiile acesteia la nivel regional și euroatlantic, pregătirea Summitului NATO care se va desfășura în iulie, la Vilnius. S-a discutat, totodată, despre migrație și terorism, precum și despre securitatea cibernetică.
În cadrul reuniunii, consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, Ion Oprișor, a subliniat importanța consultărilor trilaterale în dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre România, Polonia și Turcia și pentru întărirea securității și stabilității Flancului Estic al Alianței.
Referindu-se la crizele generate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, consilierul prezidențial a subliniat consecințele acesteia la nivel regional, european și global, în special în domeniile securității, energiei și siguranței alimentare și a accentuat necesitatea menținerii solidarității comunității internaționale pentru Ucraina. Din această perspectivă, eforturile României, Poloniei și Turciei de a ajuta Ucraina au fost semnificative.
Consilierul prezidențial pentru Securitate Națională a evidențiat, totodată, sprijinul pe care România l-a acordat refugiaților de război ucraineni, precum și contribuția la facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin infrastructura terestră și navală a țării noastre.
În ceea ce privește Summitul NATO de la Vilnius, consilierul prezidențial Ion Oprișor a subliniat că acesta reprezintă un moment important de reconfirmare a unității și solidarității aliate, dar și de marcare a unor progrese în implementarea deciziilor substanțiale adoptate la Summitul aliat de la Madrid.
Totodată, a accentuat necesitatea ca România, Polonia și Turcia să se coordoneze strâns în pregătirea reuniunii de la Vilnius pentru întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.
În încheierea intervenției sale, consilierul prezidențial a arătat cât de relevantă este susținerea de către Aliați a partenerilor vulnerabili, în special a Republicii Moldova, pentru depășirea dificultăților cu care se confruntă și creșterea rezilienței.