168260 – 18032023 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a deschis vineri, 17 martie 2023, evenimentul de diplomație publică dedicat prezentării volumului colectiv „Voci feminine ale diplomației românești”. Volumul colectiv aduce în prim plan importanța vocilor feminine în diplomația română, reliefând contribuția femeilor diplomat în punerea în practică a obiectivelor de politică externă ale României. Totodată, prin prezența a peste 60 de studenți, acțiunea s-a înscris în seria demersurilor mai ample ale Ministerului Afacerilor Externe în promovarea carierei diplomatice în mediul universitar și în rândul tinerilor.
Volumul colectiv „Voci feminine ale diplomației românești”, ce reunește contribuțiile a peste 60 de femei foști și actuali ambasadori, alături de femei din actualele structuri de conducere ale MAE, inclusiv tinere diplomat, prezintă, în mod direct, dintr-o perspectivă personală, activitatea femeilor diplomat.
În deschiderea evenimentului, șeful diplomației române a evidențiat angajamentul constant și deplin al diplomației române în protejarea și promovarea drepturilor femeilor și fetelor, precum și în implementarea instrumentelor juridice internaționale în acest domeniu. Protejarea și promovarea drepturilor femeilor sunt constante ale activității Ministerului Afacerilor Externe, atât ca obiective de politică externă, cât și ca obiective instituționale urmărite cu consecvență.
”Cred cu tărie că egalitatea între femei și bărbați reprezintă un pilon al societății moderne, orientate spre viitor, pentru care avem datoria de a acționa în fiecare zi, cu înțelegerea profundă a nevoii, și în acest domeniu, de exemple și de angajamente concrete. Și pentru că vorbim de lucruri concrete, mă bucur că pot spune astăzi că aproape 50% din totalul angajaților Ministerului Afacerilor Externe sunt femei. De asemenea, vreau să spun, iarăși cu mândrie, că din totalul persoanelor care ocupă funcții de conducere la nivelul Centralei Ministerului, 48% reprezintă colege ale noastre. Iar în Serviciul Exterior, femeile reprezintă un procent de aproape 35% la nivelul funcțiilor de conducere în ceea ce privește misiunile diplomatice, respectiv consulare.”, a punctat ministrul Bogdan Aurescu.
În contextul agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, ministrul Aurescu a amintit situația femeilor și fetelor din Ucraina, puternic afectate de distrugerea infrastructurii, de abuzuri, de pierderea mijloacelor de trai esențiale și de destrămarea familiilor și a menționat sprijinul multidimensional și cuprinzător oferit de România în domeniul umanitar.
Totodată, ministrul afacerilor externe s-a referit la importanța modelelor de acțiune diplomatică modernă, eficientă și incluzivă pentru tinerele generații, care pot contribui în mod concret la progresul și dezvoltarea țării noastre, în spiritul valorilor democratice.
Despre inițiativa lansării volumului colectiv și experiența diplomatică au mai vorbit Simona Miculescu, Ambasadorul României la UNESCO, și Răduța Matache, Ambasadorul României în Filipine. De asemenea, printre vorbitori s-au numărat Olivia Toderean, director general al Departamentului Afaceri Globale, Mădălina Morariu, director general al Departamentului Resurse Umane și Doru Liciu, director al Unității Arhive Diplomatice din cadrul MAE.