167845 – 04022023 – Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU, valabilă până duminică, 05 februarie, ora 20.00. Zonele vizate de această avertizare sunt Carpații Meridionali și Litoralul.
Fenomenele vizate sunt:
- viscol puternic în Carpații Meridionali la peste 1.800 m altitudine.
- intensificări susținute ale vântului și viscol pe litoral.
- viscol și ninsori moderate cantitativ la munte.
- intensificări ale vântului în Banat, Crișana și jumătatea de vest a Transilvaniei.
- intensificări ale vântului, perioade cu viscol și transport de zăpadă în jumătatea de sud a Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea.
ANM a emis și o avertizare de COD GALBEN pentru intervalul 04 februarie, ora 11 – 05 februarie, ora 20.
În acest interval, sunt așteptate ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului cu rafale, în general, de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m va depăși 80…90 km/h. Temporar va fi viscol și vizibilitate redusă. În Carpații Meridionali și Occidentali se va depune strat consistent de zăpadă, local de peste 20…25 cm.
În Carpații Meridionali și de Curbură vântul va continua să prezinte intensificări și în noaptea de duminică spre luni (5/6 februarie).
De duminică (5 februarie) vremea va intra într-un proces de răcire și va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice.
Având în vedere avertizările meteo, IGSU recomandă:
- Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
- Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
- Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
- Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
- Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.