167993 – 20022023 – Unităţile de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale se pot înscrie, până la data de 25 aprilie 2023 (data poștei), în competiția națională ”Școală Europeană”.
În cadrul competiției, Ministerul Educației va evalua calitatea și coerența managementului școlii, precum și impactul activităților derulate în cadrul proiectelor europene asupra dezvoltării profesionale, a culturii organizaționale și a ethosului școlii. Activitățile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru ediția din acest an a competiției sunt cele desfășurate în perioada septembrie 2020 – iulie 2023.
Candidaturile trebuie transmise pe adresa Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cu mențiunea „Pentru Competiţia Națională Şcoală Europeană, ediția 2023”, până la data de 25 aprilie.
Pentru ediția din acest an se iau în considerare activitățile/proiectele/programele desfășurate în perioada sept. 2020 – iulie 2023 (programele de educație și formare profesională Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz etc., activități în parteneriat cu ambasade, universități și școli din UE, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc., activități finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener).
Pe baza rezultatelor obținute la evaluarea candidaturilor, Ministerul Educației va stabili numărul de școli premiate și va organiza festivitatea de decernare a titlului „Școală Europeană” – ediția 2023. Rezultatele finale și lista unităților de învățământ preuniversitar declarate câștigătoare ale competiției pentru obținerea certificatului „Școală Europeană”, ediția 2023, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației, după data de 25 mai 2023.
În urma evaluărilor, unitățile școlare pot primi Certificatul ”Școală Europeană”. Certificatul este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru reconfirmarea titlului.
Competiția națională „Școală Europeană” a fost lansată în 2004, pentru încurajarea și motivarea participării unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifelongLearning 2007-2013, Erasmus+ 2014-2020 și Erasmus+ 2021-2027) și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.
La cele 17 ediții de până acum ale competiției au participat 2289 de unități de învățământ din toate județele și 952 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.