167871 – 07022023 – Secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 7 februarie, la deschiderea „Conferinței militare internaționale a capelanilor șefi din țările membre NATO și PfP”, care a avut loc la Palatul Patriarhiei din București. Organizată în parteneriat cu Comandamentul European al Forțelor Armate ale Statelor Unite ale Americii (USEUCOM), reuniunea se desfășoară în perioada 6-10 februarie.
În cadrul actualei conferințe intitulate „Persoana și misiunea capelanului în contextul geopolitic și religios actual”, dezbaterile vizează statutul capelanului militar, promovarea libertății, diversității și toleranței religioase în armată, influența pluralismului religios asupra activității capelanilor militari, particularități ale asistenței religioase în misiuni multinaționale și specificul coordonării asistenței religioase în armatele țărilor membre NATO și PfP.
Evenimentul, la care participă 120 de clerici romano-catolici și ortodocși din 35 de țări, este important pentru Armata României, având în vedere vizibilitatea în spațiul militar internațional, precum și rolul de consiliere în rândul trupelor.
„Întotdeauna am crezut că rolul capelanilor este crucial, cu adevărat crucial în arhitectura de securitate și apărare a unei națiuni. V-ați adunat aici din multe țări, având confesiuni diferite, dar multe scopuri comune: să oferiți mângâiere, curaj și călăuzire spirituală, să oferiți inspirație și încurajare, să menținem moralul, să fiți o rază de speranță „, a apreciat secretarul de stat Simona Cojocaru.
Șeful Statului Major al Apărării a evidențiat faptul că în România, armata și biserica, două instituții fundamentale ale națiunii, se bucură de cele mai bune cote de încredere în rândul populației. „De la începutul afirmării pe scena istoriei, românii au menținut o strânsă conexiune între biserică și armată. Preoții militari se preocupă de cerinţele spiritual-religioase ale personalului militar și civil și contribuie la cultivarea virtuților ostășești, formarea răspunderii civice și a sentimentelor patriotice”, a declarat generalul Daniel Petrescu.
Seria anuală a „Conferinței militare internaționale a capelanilor șefi din țările membre NATO și PfP” a ajuns la numărul XXXIV, fiind pentru prima dată când se organizează în România.
La lucrările conferinței participă capelani șefi din Africa de Sud, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Canada, Cipru, Coreea de Sud, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Ghana, Georgia, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Noua Zeelandă, Polonia, Serbia, Slovacia, SUA, Suedia, Țările de Jos, Ucraina, Ungaria, Zambia.