167956 – 15022023 – Războiul din Ucraina și alte provocări geopolitice vor figura pe ordinea de zi a celei de-a 10-a sesiuni a Adunării Parlamentare Comune.
Membrii Adunării Parlamentare Euronest se vor întruni la Chișinău, Republica Moldova, pentru cea de-a 10-a sesiune ordinară, în perioada 19-21 februarie. Adunarea este alcătuită din 60 de deputați și 10 membri din fiecare dintre parlamentele participante ale partenerilor est-europeni (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, va deschide sesiunea plenară la 20 februarie. Reuniunile vor fi coprezidate de eurodeputatul Andrius Kubilius (PPE, Lituania) și de Ina Coșeru, membră a parlamentului din Republica Moldova.
Programul complet al evenimentului va fi disponibil aici. Toate ședințele, cu excepția celei a Biroului și a Grupului de lucru pentru Belarus, vor fi transmise în direct online.
Sesiunea de deschidere a Adunării va fi precedată de reuniuni ale diferitelor comitete și grupuri de lucru Euronest; impactul războiului din Ucraina asupra Parteneriatului Estic și noile provocări în materie de securitate din regiune vor domina discuțiile. Participanții vor adopta, de asemenea, rezoluții privind afacerile politice, integrarea economică, securitatea energetică și aspectele sociale.
O conferință de presă cu cei doi copreședinți ai Adunării (dl Kubilius și dna Coșeru) este programată pentru marți, 21 februarie, ora locală 12.30 (11.30 CET), în sala de reuniune Nistru/Prut de la Hotelul Radisson Blu Leogrand din Chișinău.
Conferința de presă poate, de asemenea, fi urmărită în direct aici.
Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții (sau reprezentanții acestora) ai parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.
Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, precum și de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului estic.