167661 – 13012023 – Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2023, duminică, 15 ianuarie, de la orele 19:00, cu „Ziua Culturii Naționale” – Ediția a V-a, continuându-și astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii românești.
Publicul este așteptat la Casa Lipatti pentru a sărbători Cultura românească, o sursă inepuizabilă de inspirație și creativitate, dar și împlinirea a 173 de ani de la nașterea genialului poet Mihai Eminescu, cu Expoziții, Audiții, Conferință și Recital de Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu.
Așadar, de la orele 19:00, publicul este invitat să se bucure de Audiții cu muzică clasică românească și de Expozițiile „Mihai Eminescu, clipa de geniu a culturii românești” și „Dinu Lipatti – familia și prietenii”.
De la aceeași oră, în Salonul de Muzică al Casei Lipatti va avea loc Conferința „Cultură și națiune în Europa de azi” susținută de invitatul nostru, Sever Voinescu, redactor șef „Dilema veche”.
Sever Voinescu este redactor-șef al revistei ”Dilema veche” din 2016 și realizator al emisiunii ”Europa Christiana” la postul Trinitas TV. Absolvent al Facultății de Drept din București (1992), Sever Voinescu a fost avocat, cadru didactic universitar, diplomat și deputat. În ultimele decenii, este o prezență constantă în presa românească și desfășoară o susținută activitate de conferențiar în Europa și Statele Unite. Preocupările lui Sever Voinescu se circumscriu în general culturii și artelor, dar și filozofiei dreptului, relațiilor internaționale, creștinismului și politicii.
Evenimentul va continua, de la orele 20:00, cu Recitalul de Lieduri ce va include Ciclul de 16 lucrări pe versuri de Mihai Eminescu, compus de Nicolae Bretan, în interpretarea tenorului Daniel Magdal și a pianistei Liana Mareș. Printre titlurile alese de compozitor pentru acest Ciclu se regăsesc poeme celebre: Pe lângă plopii fără soț, Sara pe deal, Crăiasa Zăpezii, Când amintirile, Lacul, precum și altele.
Tenorul Daniel Magdal s-a născut la Iași, unde a absolvit cursurile Liceului de Artă ,,Octav Băncilă” și ale Academiei de Artă ,,George Enescu” – secția canto la clasa Maestrului Octavian Naghiu-Alba. După absolvirea cursurilor Academiei a fost angajat ca solist al Operei Naționale Iași ca tenor liric-lejer, debutând în roluri precum: Almaviva (Il Barbiere di Sevilla), Ernesto (Don Pasquale), Nemorino (L’Elisir d’Amore) etc. La începtul anilor ’90 a emigrat în Germania, unde a evoluat pe scenele multor teatre, abordând repertoriul pentru tenor lirico-spinto și mai târziu cel pentru tenor spinto-dramatic. Evoluția sa în repertoriul pentru tenor spinto-dramatic l-a purtat pe scene ale Operelor din întreaga Europa, dar și din America și Asia. Printre operele importante unde a evoluat se numără: Deutsche Oper Berlin, Semperoper Dresda, Staatsoper Saarbrücken, Staatsoper Hannover, Theater Klagenfurt, Theater Innsbruck, Oper Essen, Staatsoper Prag, Oper Maribor, Opera de Stat Sofia și multe altele. În anul 2004 a debutat la Opera Națională București în rolul Radames din opera „Aida”. Acesta a fost începutul unei colaborări fructuoase de-a lungul anilor, colaborare finalizată cu angajarea ca solist al Operei Naționale București începand cu stagiunea 2018-2019 . De asemenea, a susținut și concerte vocal-simfonice și mai multe seri de lieduri la New York, Berlin și București.
Pianista Liana Mareș este absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. Veronica Gaspar în 1998, pianista Liana Mareș a absolvit și secția Clavecin a aceleiași prestigioase instituții de învățământ, la clasa prof. Ogneanca Lefterescu. Imediat după absolvire, a fost angajată la Opera Națională București, colaborând însă și cu alte instituții precum Filarmonica George Enescu din București, Teatrul Național de Operetă Ion Dacianși Radiodifuziunea Română. A susținut recitaluri la Ateneul Român, Sala Dalles, Muzeul Cotroceni, Muzeul Peleș, în săli de concerte din Craiova, Oradea și Brăila. Repertoriul său de acompaniament muzică de operă conține lucrări semnate de compozitori ca Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, dar și Georges Bizet, Engelbert Humperdinck, Richard Wagner, Henry Purcell și Peter Ruzicka. Alături de trupa Operei Naționale București, Liana Mareș a întreprins turnee în Franța, Grecia și Israel. Din iunie 2011, este formator de interpreți lirici, titlu acordat de Accademia Teatro alla Scala.
Conceptul evenimentului „Ziua Culturii Naționale” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Ediția a V-a aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.