167671 – 16012023 – Cu ocazia celei de-a XIII-a sesiuni a Adunării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a solicitat admiterea României ca membru în Global Offshore Wind Alliance (GOWA).
”Vrem să profităm din plin de toate oportunităţile. Alianţa, iniţiată de Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Danemarca şi Consiliul Global pentru Energie Eoliană, va reuni guverne, sectorul privat, organizaţii internaţionale şi alte părţi interesate pentru a accelera implementarea energiei eoliene offshore. Vrem să lucrăm cu restul statelor membre pentru a stimula ambiţiile naţionale, regionale şi globale şi pentru a elimina barierele din calea implementării energiei eoliene offshore pe pieţele noi şi existente. Energia eoliană offshore poate fi implementată la scară largă, în intervale de timp scurte şi la costuri competitive – şi este o cale rapidă şi viabilă pentru a reduce decalajul tot mai mare dintre obiectivele de energie regenerabilă şi ratele actuale de implementare”, a scris ministrul Energiei, pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că mesajele transmise în discursuri se rezumă la o idee importantă: fiecare stat trebuie să acţioneze pentru creşterea producţiei şi a consumului de energie regenerabilă, pentru un viitor sustenabil.
De asemenea, Sultan Ahmed Al Jaber – reprezentant special pentru Schimbările Climatice – ministrul Industriei şi Tehnologiilor Avansate din Emiratele Arabe Unite, care a fost desemnat preşedintele COP28, a transmis că summit-ul va fi un moment de hotar şi niciun sector nu are atât de mult potenţial ca energia regenerabilă, de aceea misiunea IRENA este foarte importantă, a menţionat Virgil Popescu.
”România este stat membru IRENA şi facem investiţii pentru a produce mai multă energie verde”, a punctat Virgil Popescu.
A de-a 13-a sesiune a Adunării s-a încheiat duminică, 15 ianuarie a.c., cu decizii importante pentru viitorul Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).
Francesco La Camera a fost ales, pentru un al doilea mandat de patru ani, director general al IRENA.
De asemenea, membrii IRENA au convenit asupra Strategiei pe termen mediu (MTS) a agenției pentru următorii cinci ani. Noua strategie de lucru pentru 2023-2027 stabilește o nouă direcție, concentrată pe acțiuni urgente, cooperare internațională și inovare continuă, se concentrează pe schimbările sistemice în energie și nu numai, cu un accent mai mare pe acces și egalitate, pe interacțiunea dintre sursele regenerabile și securitatea și reziliența energetică și un pilon suplimentar pentru activitatea la nivel regional și național.
Francesco La Camera, directorul general al IRENA, a declarat: „Trebuie să construim un nou sistem energetic cu instrumentele și sistemele viitorului, nu din trecut. Așa cum inovăm pentru a îmbunătăți tehnologiile, trebuie să inovăm pentru a reimagina cooperarea internațională pentru noua era energetică.”
„O tranziție bazată pe surse regenerabile este un vehicul pentru sisteme energetice rezistente la climă, securitate energetică îmbunătățită, inegalități reduse și acces universal de mult așteptat.”