167741 – 23012023 – La Bruxelles are loc astăzi reuniunea Consiliului Afaceri Externe, prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell,
Agenda discuțiilor include un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei (cu participarea prin video-conferință a ministrului ucrainean de externe D. Kuleba), precum și cu privire la evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest. De asemenea, discuțiile vor viza și alte evoluții recente, cu accent pe Iran, Armenia, Afganistan, Venezuela, Muntenegru și Etiopia, precum și lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare și raportare asupra situației de-a lungul frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relațiilor Armenia-Azerbaidjan
În cadrul unui prânz de lucru, miniștrii de externe ai UE vor avea un schimb informal de opinii cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shtayyeh, precum și o discuție cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, va reafirma necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, în special pentru depășirea sezonului rece și acordarea asistenței militare pentru armata ucraineană prin intermediul Facilității Europene pentru Pace și va susține, de asemenea, adoptarea de noi sancțiuni la adresa Rusiei și continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terțe, afectate de consecințele războiului. De asemenea, va exprima susținere pentru identificarea de soluții juridice solide pentru crearea instanței care să se ocupe de pedepsirea celor vinovați de crima de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei.
Ministrul de externe român va prezenta date actualizate privind sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe facilitarea exportului de cereale ucrainene prin țara noastră. Va reafirma sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei Europene și, în context, va sublinia importanța viitorului Summit UE-Ucraina, programat pentru luna februarie 2023.
În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța continuării măsurilor UE în sprijinul instituțiilor Autorității Palestiniene și pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în baza soluției celor două state – Israel și Palestina – care să coexiste în pace și securitate. Va exprima sprijinul pentru rezultate concrete ale relației UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog politic regulat și lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin.
Cu privire la situația din Iran, ministrul român al afacerilor externe va exprima îngrijorarea profundă față de continuarea încălcărilor grave ale drepturilor omului și a reprimării brutale a protestelor în urma morții lui Mahsa Amini. Va informa cu privire la convocarea, din dispoziția sa, la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului R. I. Iran la București, în urma execuțiilor din 7 ianuarie 2023 pentru a transmite preocupările legate de deteriorarea gravă a situației drepturilor omului în Iran. De asemenea, va condamna continuarea sprijinului Iranului pentru Rusia în agresiunea acesteia împotriva Ucrainei prin furnizarea de echipamente militare. Va exprima susținerea pentru adoptarea unui nou pachet de măsuri restrictive împotriva Iranului în domeniul drepturilor omului, precum și deschiderea pentru noi demersuri la nivelul UE care să limiteze acțiunile Iranului care riscă să afecteze stabilitatea regională.
Discuția privind evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest va viza prioritățile și poziționarea UE în cele două regiuni, inclusiv sprijinirea statelor în cauză pe linie securitară. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima disponibilitatea României de a sprijini eforturile de stabilizare regională și va încuraja o implicare sporită a Uniunii Africane și a organizațiilor regionale. Va reconfirma disponibilitatea României de a sprijini lupta împotriva terorismului în Sahel și consolidarea forțelor armate ale partenerilor din regiune, cu accent pe Niger.
Discuția privind situația din Muntenegru va avea loc în contextul evoluțiilor interne în plan politic și instituțional. Ministrul Bogdan Aurescu va accentua importanța continuării reformelor de către autoritățile muntenegrene și a menținerii sprijinului UE pentru acest stat.
Ministrul Bogdan Aurescu va saluta lansarea misiunii UE în Armenia/EUMA și va sublinia contribuția acesteia la consolidarea prezenței și rolului UE în regiune.
În marja reuniunii CAE, ministrul afacerilor externe va continua contactele cu omologii săi pe tema aderării României la spațiul Schengen.