167630 – 11012023 – Procedurile penale și pedeapsa cu moartea sunt folosite de guvernul iranian pentru a pedepsi persoanele care participă la proteste și pentru a induce frica în populație, astfel încât să înlăture disidența, încălcând legea internațională a drepturilor omului, a declarat Înaltul Reprezentant ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.
În ultima lună, în urma unor procese rapide care nu îndeplineau minime garanții ale unor procese echitabile cerute de legislația internațională în privința respectării drepturilor omului, Iranul a executat patru persoane implicate în recentele demonstrații, făcând execuțiile lor echivalente cu privarea arbitrară de viață, a spus Türk.
„Pedepsirea persoanelor care își exercită drepturile fundamentale – cum este cazul celor care participă sau organizează demonstrații – echivalează cu o crimă”, a spus oficialul ONU.
„Guvernul Iranului și-ar servi mai bine interesele și pe cele ale poporului său ascultând nemulțumirile oamenilor și realizând reformele legale și de politică necesare pentru respectarea diversității de opinie, a drepturilor la liberă exprimare și de întrunire și deplina libertate, respectarea și protecția drepturilor femeilor în toate domeniile vieții.”
Încălcarea garanțiilor privind un proces echitabil înregistrate de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului includ: aplicarea unor prevederi penale vag formulate, refuzul accesului la un avocat ales și dreptul la apărare, mărturisiri forțate obținute prin tortură și rele tratamente, nerespectarea prezumției de nevinovăție și refuzarea dreptului semnificativ de a face apel împotriva condamnării.
Mai mult, a adăugat Türk, pedepsele cu moartea au fost impuse în urma condamnărilor pentru acuzații – precum războiul împotriva lui Dumnezeu și corupție – care sunt cu mult sub „cele mai grave crime”, așa cum este cerut de legislația internațională a drepturilor omului. Aceasta înseamnă crime de extremă gravitate, cum ar fi uciderea intenționată.
Potrivit rapoartelor, prima dintre cele patru execuții – cea a lui Mohsen Shekari – a fost efectuată la 8 decembrie 2022. Patru zile mai târziu, Majdireza Rahanavard a fost executat la doar 23 de zile după arestarea sa din 19 noiembrie. La 7 ianuarie 2023, Mohammad Mehdi Karami și Mohammad Hosseini au fost executați. Toți au fost executați în secret, fără ca familiile lor să fie informate. Acest lucru în sine constituie o încălcare a drepturilor omului.
Se pare că cel puțin alte 17 persoane au fost condamnate la moarte, iar încă 100 sunt acuzate pentru infracțiuni capitale.
De la izbucnirea protestelor în septembrie anul trecut, în urma morții Jinei Mahsa Amini, la scurt timp după ce a fost arestată pentru că și-a purtat hijab în mod necorespunzător, mii de persoane au fost reținute și sute de oameni au murit în represiunea guvernamentală împotriva manifestanților din Iran.
Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a primit informații că două execuții suplimentare sunt iminente – cea a lui Mohammad Boroughani, în vârstă de 19 ani, și a lui Mohammad Ghobadiou, în vârstă de 22 de ani.
„Reiterez încă o dată apelul meu adresat Guvernului Iranului de a respecta viețile și vocile poporului său, de a impune un moratoriu imediat asupra pedepsei cu moartea și de a opri toate execuțiile”, a declarat Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului.
„Iranul trebuie să ia măsuri sincere pentru a se angaja în reformele care sunt cerute și cerute de propriul popor pentru respectarea și protecția drepturilor omului”.