167807 – 31012023 – Printre temele abordate s-au regăsit aspecte de bază şi specifice din domeniul drogurilor, modalităţile de prevenire şi asistenţă a consumului de droguri, factorii de risc şi de protecţie în domeniul reducerii cererii de droguri.
În anul 2022, specialiștii Agenției Naționale Antidrog (ANA) au pregătit și instruit în domeniul prevenirii consumului de droguri, la nivel național, peste 26.000 de persoane, atât din rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne – Jandarmeria Română, Poliția Română, Poliția de Frontieră etc., cât şi din cadrul instituțiilor partenere – Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Ministerul Sănătății, Casa Corpului Didactic, Poliţia Locală etc.
Sesiunile de formare/informare au fost susţinute de formatorii Agenției Naționale Antidrog, în cadrul unor echipe multidisciplinare, din care au făcut parte și specialiști ai DCCO și DIICOT, reușindu-se astfel abordarea participanților în funcție de toate nevoile de formare ale acestora.
În cadrul acestor activități, au fost transmise informații cu privire la aspectele de bază şi specifice din domeniul drogurilor, modalităţile de prevenire şi asistenţă a consumului de droguri, efectele substanțelor psihoactive, factorii de risc şi de protecţie în domeniul reducerii cererii de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri etc.
De asemenea, în anul 2022, specialiștii ANA au organizat 5 stagii de practică, la care au participat 150 de studenți, fiind extinse parteneriatele încheiate în mediul universitar.
Prin demersurile formative și de informare antidfog întreprinse anul trecut, Agenția a urmărit creşterea capacităţii practicienilor de a acţiona în acest domeniu şi conştientizarea societăţii civile cu privire la problematica drogurilor.