167585 – 05012023 – Bulgaria a semnat un acord pe termen lung cu Turcia, care îi va oferi acces la terminalele de gaz natural lichefiat (GPL) și la rețeaua de alimentare cu gaz din țară, deoarece Sofia urmărește să înlocuiască sursele de energie furnizate de Rusia.
Compania de stat bulgară de gaze Bulgargaz și compania turcă de transport de gaze Botas au semnat marți, 3 ianuarie, un Acord anual care stipulează că GPL-ul pe care Bulgaria îl va cumpăra de pe piețele internaționale va fi descărcat și procesat în terminalele turcești și apoi transferat prin rețeaua de gaz Botas în Bulgaria.
Bulgaria, membră a Uniunii Europene, a fost aproape complet dependentă de gazul rusesc, dar caută alternative la livrările de gaze întrerupte în luna aprilie de Moscova, după ce Sofia a refuzat să plătească în ruble rusești în urma invaziei Ucrainei.
„Prin acest acord ne asigurăm oportunitatea de a cumpăra gaz de la toți producătorii globali și de a-l descărca în Turcia, ceea ce se potrivește mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, a declarat ministrul interimar al Energiei al Bulgariei, Rossen Hristov.
Hristov a spus că Bulgaria dorește să rezerve o capacitate de aproximativ un miliard de metri cubi de gaz pe an la terminalele de GPL din Turcia și să încheie acorduri de import cu producătorii de GPL din Europa și Statele Unite.
Bulgargaz a câștigat deja și câteva sloturi la terminalul grecesc GPL Revithoussa.
Pentru a-și acoperi nevoile anuale de aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaz pe an, timp de zeci de ani, Bulgaria s-a bazat pe Rusia. Cu toate acestea, Moscova a suspendat livrările către Bulgaria în aprilie, după ce Sofia a refuzat să plătească gazul în ruble.
Bulgaria acoperă în prezent aproximativ o treime din necesarul anual de gaze prin importul de un miliard de metri cubi de gaz azeri și contractează comercianți pentru a-i furniza restul prin Grecia.
Omologul său turc, Fatih Donmez, a spus că acordul va permite Bulgariei să transporte aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an și va contribui la creșterea securității aprovizionării în sud-estul Europei.
Donmez a spus că rețeaua Turciei achiziționează în prezent gaze naturale din 15 țări.
Turcia importă gaz rusesc, iar Moscova a propus înființarea un centru pentru gazul rusesc în Turcia, care, teoretic, ar putea permite Moscovei să-și mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.
Hristov a spus că Bulgaria nu poate controla ce gaz va intra în Bulgaria, dar că Sofia se va asigura că semnează contracte pentru livrările de GPL care nu sunt din Rusia.