Acasă Externe Agenda Europeana Zile pline la Bruxelles pentru miniștrii de Interne și Justiție. Primul punct...

Zile pline la Bruxelles pentru miniștrii de Interne și Justiție. Primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI – Spațiul Schengen

DISTRIBUIȚI

167340 – 08122022 – Joi și vineri, miniștrii Afacerilor Interne (8 decembrie) și ai Justiției (9 decembrie) se vor reuni la Bruxelles pentru o ședință a Consiliului JAI.

În cadrul primei zile a reuniunii, miniștrii de Interne vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croația și România și, potrivit agendei oficiale, vor încerca să adopte decizii în această privință.

De asemenea, vor evalua situația generală a spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen, cu accent pe combaterea traficului de migranți și interoperabilitatea sistemelor informatice.

În problema azilului și migrației, miniștrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migrației și la situația de-a lungul principalelor rute de migrație. De asemenea, aceștia vor fi informați cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește lucrările în curs referitoare la politica UE în domeniul migrației și azilului. Această discuție vine în continuarea reuniunii extraordinare a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc la 25 noiembrie.

Tema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei se află, de asemenea, pe agenda reuniunii, fiind vizate subiecte precum situația refugiaților ucraineni din UE și planificarea de contingență pe timpul iernii. De asemenea, miniștrii vor evalua dialogul cu privire la securitatea internă cu Ucraina pentru a aborda implicațiile războiului de agresiune al Rusiei, inclusiv riscurile sporite de trafic de persoane, trafic ilicit de arme de foc și alte infracțiuni grave.

O altă temă pe agenda reuniunii vizează abuzuri sexuale asupra copiilor, context în care sunt planificate discuții pe marginea proiectului de regulament privind prevenirea și combaterea abuzului sexual online asupra copiilor. Textul propus de Comisia Europeană în mai 2022 urmărește stabilirea unor norme pentru a aborda cu eficacitate utilizarea abuzivă a serviciilor online în scopul abuzului sexual asupra copiilor, în special prin obligarea furnizorilor să detecteze, să raporteze și să elimine materialele care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor. În prezent, sunt în curs negocieri la nivel tehnic în cadrul Consiliului.

De asemenea, președinția cehă a JAI va prezenta un raport cu privire la situația actuală a propunerii de recomandare a Consiliului privind reziliența infrastructurii critice. Se preconizează că miniștrii vor adopta, ca punct care nu necesită discuții, directiva privind reziliența entităților critice.

Vineri, 9 decembrie, în a doua zi a reuniunii Consiliului JAI, miniștrii de Justiție au programate discuții pe tema luptei împotriva impunității în Ucraina. Consiliul urmează să adopte concluzii privind lupta împotriva impunității în ceea ce privește crimele săvârșite în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consiliul European a solicitat în mod repetat Rusiei să pună capăt atacurilor fără discriminare împotriva civililor și a infrastructurii civile. Cei responsabili de aceste crime de război și complicii lor vor fi trași la răspundere în conformitate cu dreptul internațional.

În domeniul recuperării și confiscării activelor, miniștrii de Justiție vor dezbate pe marginea unui proiect de directivă privind recuperarea și confiscarea activelor. În mai 2022, Comisia a prezentat o propunere care vizează modernizarea normelor UE privind recuperarea activelor și asigurarea faptului că infractorii sunt privați de câștigurile lor ilegale. Această propunere va extinde, de asemenea, posibilitățile de confiscare a activelor la un set mai larg de infracțiuni, inclusiv încălcarea măsurilor restrictive ale UE.

Consiliul JAI va încerca să adopte și o abordare generală cu privire la proiectul de directivă privind infracțiunile împotriva mediului. Odată adoptat în mod formal, noul text va înlocui directiva existentă pe această temă, adoptată în 2008. Acesta va actualiza și va extinde lista infracțiunilor vizate și va armoniza, pentru prima dată, nivelul sancțiunilor.

Este așteptată și adoptarea unor decizii cu privire la directiva și regulamentul privind digitalizarea cooperării judiciare și a accesului la justiție. Propunerile prezentate de Comisie în decembrie 2021 vizează trecerea de la comunicațiile pe hârtie la cele pe canale electronice. Acestea vor permite părților să comunice cu autoritățile competente pe cale electronică, vor permite utilizarea videoconferințelor în cadrul audierilor și vor asigura posibilitatea transferului digital al cererilor și documentelor între instanțe și autoritățile naționale.

De asemenea, miniștrii vor discuta despre proiectul de directivă împotriva acțiunilor strategice în justiție împotriva mobilizării publice (Directiva anti-SLAPP). SLAPP se referă la acțiuni în justiție intentate de persoane puternice împotriva unor persoane fizice sau organizații care au exprimat o poziție critică cu privire la o chestiune de fond de interes public. Scopul este de a reduce la tăcere pârâții prin epuizarea resurselor și a moralului acestora cu cereri exorbitante de despăgubiri, proceduri judiciare îndelungate sau o combinație de strategii diferite. În aprilie 2022, Comisia a prezentat o propunere de protejare a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor împotriva acestui tip de abuz de procedură.

Miniștrii de Justiție vor avea și un schimb de opinii cu privire la combaterea antisemitismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.