167289 – 02122022 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 1 decembrie 2022, la Consiliul Ministerial al OSCE, desfășurat în Polonia, la Łódź. Reuniunea Consiliului Ministerial, desfășurat sub președinția poloneză, a oferit posibilitatea abordării principalelor teme de actualitate pentru securitatea în spațiul OSCE şi viitorul organizaţiei, în contextul celei mai mari crize din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial, determinată de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei.
România, prin vocea ministrului de externe Bogdan Aurescu, și-a reafirmat angajamentul de a promova respectarea dreptului internațional ca pilon fundamental al politicii externe a României și a reiterat apelul către Federația Rusă de a pune capăt imediat şi necondiţionat agresiunii militare şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional. Oficialul român a condamnat, în termenii cei mai fermi, atrocităţile comise de forțele armate ruse împotriva civililor și infrastructurii civile, inclusiv energetice, care continuă să șocheze comunitatea internațională și a subliniat că România va sprijini eforturile internaționale de aducere în fața justiției a celor vinovați, în baza instrumentelor de drept internațional.
Totodată, a subliniat sprijinul bilateral şi internaţional pentru Rep. Moldova, puternic afectată de conflictul din Ucraina, amintind desfăşurarea celor trei Conferinţe Internaționale Ministeriale ale Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova, format inițiat și co-prezidat de ministrul Bogdan Aurescu, împreună cu omologii din Germania și Franța. Ministrul român a prezentat sprijinul cuprinzător oferit de țara noastră Rep. Moldova, respectiv pentru Ucraina – inclusiv prin sprijinirea celor peste 2.9 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele României de la începutul războiului și prin facilitarea tranzitului a peste 8.4 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul țării noastre pentru activitatea OSCE pe palierul soluționării conflictelor prelungite, arătând că Federația Rusă a utilizat, în ultimele trei decenii, tactica proliferării acestui tip de conflicte în regiunea Mării Negre cu scopul de controlare și destabilizare a regiunii.
Astfel, șeful diplomației române a subliniat, și în acest context, poziţia principială a României de susținere pentru o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Rep. Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european. De asemenea, a declarat sprijinul României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, precum şi pentru discuţiile recente dintre Armenia şi Azerbaidjan sub auspiciile UE. În acest cadru, a reiterat susținerea României pentru Capacitatea (misiunea) civilă de Monitorizare a UE în Armenia, la care participă și 4 experți români, misiune pe care a propus-o ministrul Aurescu după turneul diplomatic în Caucazul de Sud din iunie 2021, realizat împreună cu omologii lituanian și austriac, în coordonare și cu mandatul Înaltului Reprezentant J.Borrell.
Mulțumind pentru coordonarea strânsă cu președinția poloneză a OSCE, ministrul român a salutat continuarea mandatului ambasadorului Viorel Moșanu în calitate de Reprezentant Special pentru Caucazul de Sud al Președintelui în Exercițiu al OSCE, de către Macedonia de Nord, viitoarea președinție-în-exercițiu a OSCE.