167479 – 21122022 – Comisia Europeană a convocat o masă rotundă la nivel înalt în domeniul industrial pentru a sprijini achiziționarea în comun a gazelor prin intermediul Platformei energetice a UE, a cărei activitate va începe în 2023.
Reuniunea vine la o zi după ce miniștrii energiei din UE au adoptat propunerea de Regulament al Comisiei privind consolidarea solidarității prin intermediul unei mai bune coordonări a achizițiilor de gaze, a schimburilor transfrontaliere de gaze și a unor valori de referință fiabile în materie de prețuri. Respectivul regulament oferă temeiul juridic pentru agregarea cererii de gaze din UE, achiziționarea în comun a gazelor și utilizarea mai eficientă a infrastructurii, inclusiv a terminalelor GPL din UE.
Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord politic cu privire la un regulament al Consiliului care instituie un mecanism de corecție a pieței pentru a proteja cetățenii și economia de prețurile excesiv de mari. Regulamentul își propune să limiteze episoadele de prețuri excesive ale gazelor în UE, care nu reflectă prețurile de pe piața mondială, asigurând totodată securitatea aprovizionării cu energie și stabilitatea piețelor financiare. Mecanismul de corecție a pieței se va activa automat dacă se va produce următorul „eveniment de corecție a pieței” și se va aplica începând cu 15 februarie 2023.
La reuniune au participat reprezentanți la nivel înalt ai 33 de companii din statele membre ale UE și ai părților contractante la Comunitatea Energiei. Reuniunea s-a axat pe necesitatea unei implicări reale a industriei gazelor din UE, atât a operatorilor mai mari, cât și a operatorilor mai mici de pe piață, în cadrul platformei. Obiectivul Platformei este să contribuie la coordonarea achizițiilor de gaze, utilizând în același timp puterea de negociere și politică a UE pentru aprovizionarea cu energie de la parteneri de încredere la prețuri sustenabile. În ianuarie, Comisia va convoca prima reuniune oficială a Comitetului director, alcătuit din state membre ale UE, pentru a contribui, atât la coordonarea procesului de agregare a cererii, cât și la coordonarea achizițiilor în comun.
Platforma energetică a UE a fost lansată în aprilie 2022 ca răspuns la nevoia diversificării sursele de aprovizionare pentru a reduce dependența de gazele naturale din Rusia și sprijinirea statelor membre ale UE și părțile contractante la Comunitatea Energiei în asigurarea aprovizionării cu gaze pentru iarna 2023/2024. În cadrul Comisiei a fost creat un grup operativ special pentru a sprijini acest proces. A fost înființat un grup consultativ sectorial, care s-a reunit periodic pentru a asista Comisia din perspectiva dimensiunii industriale; au fost înființate cinci grupuri regionale pentru a identifica nevoile, oportunitățile de utilizare în comun a infrastructurii și potențialii noi furnizori.
De asemenea, Platforma a facilitat semnarea memorandumurilor de înțelegere cu principalele țări partenere exportatoare de gaze și de susținere a acțiunilor de informare la nivel internațional în sprijinul REPowerEU. Propunerea de regulament privind achiziționarea în comun a gazelor naturale a fost convenită de miniștrii energiei din UE la 19 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului.