167462 – 19122022 – Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat la întâlnirea anuală cu ataşaţii apărării acreditaţi la Bucureşti, desfăşurată luni, 19 decembrie, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.
Secretarul de stat Simona Cojocaru a afirmat că „anul 2022 a fost un an plin de provocări, în special pentru această parte a Europei. Războiul brutal și nejustificat declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, a general crize multiple, dar trebuie să remarcăm unitatea fără precedent la nivel NATO și al Uniunii Europene. În acest an am intensificat cooperarea bilaterală, regională și multilaterală și am obținut o întărire semnificativă a flancului estic aliat și a regiunii Mării Negre. Pentru 2023, ne menținem nivelul ridicat de ambiție și vom continua cu aceeași energie valorificarea cât mai eficientă a proiectelor comune, dar și identificarea de noi parteneriate și oportunități de cooperare.”
În cadrul prezentării comune, generalul Daniel Petrescu a continuat prin a aduce în fața diplomaților străini aspecte privind situația general-strategică de securitate, programele de înzestrare ale instituției apărării și obiectivele principale ale Statului Major al Apărării, inclusiv pe linia activităților de instruire de anul viitor.
Șeful Apărării a reamintit reacția promptă și credibilă a Alianței pe flancul de est, după data de 24 februarie, când Federația Rusă a declanșat războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Generalul Daniel Petrescu a transmis aprecieri atașaților militari pentru intensificarea dialogului și a coordonării reciproce. Totodată, șeful Apărării a adresat mulțumiri statelor care au dislocat efective pe teritoriul național în cadrul efortului de consolidare a Prezenței Înaintate, subliniind solidaritatea aliată. Armata României își continuă construcția posturii de securitate prin actualizarea permanentă a documentelor de planificare, menținându-se în reperele stabilite în „Strategia de apărare a țării pentru perioada 2020-2024„: creșterea rolului României în Uniunea Europeană, consolidarea profilului strategic al NATO și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA.
Activitatea se înscrie în seria întâlnirilor anuale ale reprezentanților conducerii MApN cu ataşaţii străini ai apărării și are ca scop intensificarea cooperării militare cu statele cu care România întreține relații diplomatice.