Acasă Externe Agenda Europeana Deputații europeni încep să fie mai atenți la fenomenul ”ușilor rotative” și...

Deputații europeni încep să fie mai atenți la fenomenul ”ușilor rotative” și ”pauza profesională”

DISTRIBUIȚI
epa10360661 European flags fly in front of the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, 11 December 2022. EPA/STEPHANIE LECOCQ

 167440 – 16122022 – Parlamentul European reacționează la scandalul ”Quatargate” și merge în direcția unor măsuri imediate de eliminare a lacunelor din normele de transparență existente.

Ca măsură imediată, până când lucrurile vor deveni mai clare, eurodeputații au decis să suspende toate activitățile privind dosarele legislative referitoare la Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor și acordul UE în domeniul aviației cu Qatarul, precum și vizitele planificate. De asemenea, se cere suspendarea legitimațiilor de acces pentru reprezentanții intereselor Qatarului până când anchetele judiciare vor oferi clarificări în scandalul în care este implicată fosta vicepreședintă a PE și un fost eurodeputat.

Parlamentul European este preocupat de potențialele conflicte de interese cauzate de „locurile de muncă secundare”, în special în cazul în care unii eurodeputați servesc în calitate de administratori, în consiliul de administrație sau în consiliile consultative sau în calitate de consultanți pentru bănci, companii multinaționale sau societăți cotate la bursă. Deputații sprijină un sistem de declarații de avere, la începutul și la sfârșitul fiecărui mandat. Aceste declarații ar putea fi accesibile numai autorităților relevante și ar fi verificate dacă există afirmații întemeiate.

De asemenea, aceștia se angajează să asigure o transparență deplină în ceea ce privește veniturile lor suplimentare și să interzică orice finanțare externă a eurodeputaților și a personalului grupurilor politice. Parlamentul va încerca să stabilească o interdicție la nivelul UE privind donațiile din țări terțe către deputați și partide politice și solicită Comisiei să pregătească o propunere în acest sens. O perioadă de „pauză profesională” ar trebui introdusă pentru sfârșitul mandatului unui deputat european, pentru a aborda fenomenul „ușilor rotative”.

Eurodeputații doresc ca înregistrarea în Registrul de transparență al UE să fie obligatorie, ca domeniul său de aplicare să fie extins la reprezentanții țărilor terțe și foști eurodeputați și ca informațiile furnizate să poată fi mai bine verificate prin consolidarea registrului. Pentru a aborda alte chestiuni conexe, aceștia doresc, de asemenea, să înființeze o comisie de anchetă în urma rezultatelor anchetelor și proceselor pentru a analiza cazurile de corupție și acțiunile ilicite ale țărilor terțe și o comisie specială pentru a identifica eventualele deficiențe ale normelor Parlamentului și pentru a face propuneri de reforme. În plus, un vicepreședinte al PE ar trebui însărcinat cu verificarea integrității și combaterea corupției și a ingerințelor străine.

Recunoscând că grupurile parlamentare de prietenie trebuie să fie reglementate și monitorizate în mod corespunzător pentru a-și putea continua activitatea, deputații cer chestorilor să pună în aplicare normele existente și să creeze un registru accesibil și actualizat. Aceștia solicită, de asemenea, ca informațiile privind „amprentele legislative” să fie divulgate pentru textele și amendamentele propuse.

Colaborarea cu alte instituții și agenții ale UE

Parlamentul îndeamnă Comisia să prezinte cât mai curând posibil o propunere de înființare a Organismului de etică independent pe care Parlamentul l-a propus în septembrie 2021 și recomandă o revizuire a Statutului personalului pentru a-l alinia la standardele Directivei privind avertizorii de integritate, care va fi oricum implementată intern. PE subliniază, de asemenea, rolul Parchetului European (EPPO), al Eurojust, al Europol și al agenției antifraudă a UE (OLAF) și solicită consolidarea în continuare a capacităților și cooperării EPPO și OLAF, precum și a unor norme comune anticorupție pentru membrii și personalul organismelor UE.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.