167435 – 16122022 – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat spre consultare planul de acțiuni pentru 2023. Principalele proiecte de anul viitor privesc cadrul de reglementare tehnică și economică a serviciilor de comunicații electronice și continuarea actualizării legislatiei secundare cu privire la administrarea și gestionarea resurselor de numerotație și a resurselor de spectru și informarea utilizatorilor finali, în conformitate cu Legea nr. 198/2022, care asigură transpunerea Codului European al Comunicatiilor Electronice.
Planificare strategică
În 2023, ANCOM intenționează să elaboreze strategia de reglementare în comunicații electronice 2026 și strategia de reglementare în domeniul serviciilor poștale 2025.
Reglementari privind serviciile de comunicatii electronice
Principalele proiecte care vizează acest sector sunt actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, a regimului de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice și revizuirea pieței de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile și a pieței serviciilor de acces local la puncte fixe.
Pentru continuarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, ANCOM are în plan stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere.
Pentru creșterea gradului de informare a furnizorilor și a utilizatorilor finali, ANCOM va publica o listă a zonelor fără servicii funcționale de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix și un studiu privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a rețelelor publice fixe de comunicații electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în bandă largă.
ANCOM va elabora un raport comun cu autoritatea omoloagă dinRep. Moldova privind evoluțiile înregistrate în 2022 referitor la reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între România și Rep. Moldova.
Administrarea și gestionarea spectrului de frecvențe și a resurselor de numerotație
Pentru a transpune la nivelul legislației secundare prevederile cadrului legislativ național, ANCOM intenționează revizuirea prevederilor Deciziei nr.353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, a planificat elaborarea unei decizii privind aprobarea Tabelului Național de Atribuire a Benzilor de Frecvente (TNABF) și actualizarea interferențelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licențiere.
Pentru armonizarea cu Codul European al Comunicațiilor Electronice, Autoritatea are în vedere revizuirea reglementărilor secundare cu privire la administrarea și gestionarea resurselor de numerotație.
Securitatea și calitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice
ANCOM are în plan actualizarea deciziei privind stabilirea măsurilor minime de securitate care trebuie luate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului și raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.
Reglementari privind serviciile poștale
Autoritatea are în vedere monitorizarea aplicării Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea și verificarea datelor statistice și a informațiilor transmise de furnizorii de servicii poștale, pe care ulterior le va transmite Comisiei Europene.
De asemenea, ANCOM intenționează realizarea unui studiu privind serviciile de tip self-service pentru livrarea trimiterilor poștale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletărie și impactul comerțului electronic asupra pieței serviciilor poștale in cursul anului 2021, dar și a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului.
Planul de acțiuni al ANCOM propus pentru anul 2023 poate fi consultat aici, iar cei interesați pot transmite observații și propuneri până la data de 20.01.2023.