167111 – 17112022 – Statele membre au convenit astăzi asupra poziției (mandatului) lor de negociere cu privire la un regulament privind protejarea Uniunii și a statelor membre ale acesteia împotriva constrângerilor economice exercitate de țările terțe (Instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive – ACI). Acesta va fi un nou instrument în cadrul setului de instrumente autonome al UE, menit să descurajeze țările terțe să ia măsuri deliberate de constrângere economică împotriva UE și statelor membre ale acesteia. Instrumentul va permite UE să se apere mai bine pe scena mondială printr-o gamă largă de măsuri de răspuns.
Acesta nou instrument va avea un efect disuasiv și va contracara măsurile de constrângere economică luate de țările terțe într-o perioadă de tensiuni geopolitice în creștere. În ultimii ani, UE și statele sale membre au devenit ținta unei presiuni economice deliberate exercitate de țările din afara UE prin măsuri care afectează comerțul și investițiile. UE are dreptul de a se apăra mai bine pe scena mondială atunci când devine ținta unor acțiuni de intimidare economică.
Printre măsurile care ar putea fi aplicate țărilor terțe ca răspuns la constrângerile economice se numără impunerea de restricții comerciale, de exemplu sub forma unor taxe vamale majorate, a unor licențe de import sau export sau a unor restricții în domeniul serviciilor, al achizițiilor publice sau al investițiilor străine directe. Aceste măsuri ar urma să se aplice fără caracter retroactiv și cu respectarea proporționalității în ceea ce privește daunele cauzate.
Instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive este conceput să detensioneze relațiile economice și să determine stoparea unor măsuri coercitive specifice prin intermediul dialogului, ca prim pas. Orice contramăsuri luate de UE ar urma să fie aplicate numai în ultimă instanță, atunci când nu există nicio altă modalitate de a combate intimidarea economică.
La solicitarea Consiliului și a Parlamentului European, Comisia Europeană a propus acest act legislativ la 8 decembrie 2021.
Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA) a adoptat amendamente la propunere la 10 octombrie, iar plenul a confirmat mandatul de negociere al Parlamentului la 19 octombrie și a solicitat ca negocierile să înceapă „imediat”.
Regulamentul trebuie să fie adoptat acum de Consiliu și Parlamentul European în cadrul procedurii legislative ordinare. Odată ce va fi adoptat oficial de ambele instituții, regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE.