166958 – 03112022 – Secretarul general al ONU, António Guterres, a emis miercuri o declarație prin care salută decizia Rusiei de a-și relua participarea la Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, care a permis transportarea a aproape zece milioane de tone metrice de produse alimentare vitale din Ucraina.
Acordul intermediat de ONU, care este implementat printr-un Comitet Comun de Coordonare (JCC) la Istanbul, care implică Rusia, Ucraina și Turcia, a fost semnat în iulie, pentru a permite cerealelor, uleiului și altor produse alimentare să ajungă pe cale maritimă în regiunile unde este nevoie disperată de hrană, pentru a evita amenințarea foametei.
Sâmbătă, Rusia a declarat că își suspendă cooperarea și nu va mai garanta trecerea în siguranță de-a lungul coridorului umanitar convenit al navelor prin Marea Neagră, susținând că Ucraina a lansat un atac asupra navelor sale militare în Crimeea.
Într-o declarație atribuită purtătorului de cuvânt al său, António Guterres a spus că este recunoscător pentru „eforturile diplomatice” ale Turciei, „și mulțumește coordonatorului ONU, Amir Abdulla, și echipei sale pentru munca depusă de a menține deschisă această linie vitală de aprovizionare cu alimente.
Amir Abdulla, coordonatorul ONU al JCC de la Istanbul anunțase că așteaptă cu nerăbdare să „lucreze din nou cu toate părțile din Inițiativă ”.
Luni, Consiliul de Securitate al ONU a dezbătut Suspendarea participării Federației Ruse la inițiativa privind cerealele Mării Negre.
subsecretarul general pentru afaceri umanitare și coordonator pentru ajutoare de urgență, Martin Griffiths, și șefa Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), Rebeca Grynspan, au declarat că exporturile din Ucraina și Rusia din cadrul acordului au contribuit la scăderea prețurilor cerealelor, la stabilizarea piețelor și au ajutat accesul la hrană pentru milioane de oameni din zone unde foamea și inflația în creștere sunt în creștere.
Rusia și Ucraina reprezintă aproximativ 30% din exporturile globale de grâu și orz, o cincime din porumb și mai mult de jumătate din uleiul de floarea soarelui.
Martin Griffiths a spus că, în cadrul inițiativei, era clar că toate statele membre trebuie să pună în aplicare termenii conveniți, pentru a se asigura că exporturile rusești de alimente și îngrășăminte pot ajunge și pe piețele globale.
În declarația sa, șeful ONU a spus că își va continua „angajamentul cu toți actorii pentru reînnoirea și implementarea deplină a Inițiativei și, de asemenea, rămâne angajamentul de a înlătura obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești”.