Acasă Social Sanatate Forumul internațional „Female Leaders in Security and Defence”

Forumul internațional „Female Leaders in Security and Defence”

DISTRIBUIȚI

167213 – 25112022 – Departamentul pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale a organizat, în zilele de 23 și 24  noiembrie, Forumul internațional „Female Leaders in Security and Defence” (FLSD), un proiect coordonat de MApN şi aflat sub umbrela inițiativei regionale „Procesul reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est” (South-Eastern Europe Defence Ministerial – SEDM), format regional care va fi prezidat de România în perioada 2023-2025.

Organizat la doar o săptămână după ministeriala apărării SEDM de la Sofia, Forumul internațional FLSD își propune evidențierea eforturilor României de implementare a Rezoluției ONU 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea.

Lucrările forumului au fost deschise de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, alături de președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională a Camerei Deputaților, Laurențiu Leoreanu, ambasadori ai statelor membre SEDM, reprezentanți ai OSCE, ONU şi NATO, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse şi Agenției Naționale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi.

Invitat în cadrul evenimentului a fost şi prim-adjunctul ministrului Apărării din Georgia, Lela Chikovani, care alături de secretarul de stat Simona Cojocaru, ambasadorii Italiei, Turciei şi reprezentanți ai Ambasadei SUA au participat într-un panel dedicat rolului femeilor în domeniul securității şi apărării, în contextul situației de securitate din regiunea Mării Negre.

În cadrul altor sesiuni de dezbateri, au luat cuvântul secretarul general Georgeta Gavrilă şi gl.mr. Florentina Ioniţă Radu, comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, femei lider în cadrul MApN, cu participarea ambasadorilor Greciei şi Croației.

În marja forumului, oficialul român şi cel georgian au avut o întrevedere bilaterală, prilej cu care au fost salutate relațiile bilaterale foarte bune pe palierul securității şi apărării şi discutate noi oportunități de cooperare, mai ales în contextul semnării, în luna octombrie, a Acordului de cooperare între Ministerul Apărării Naționale din România şi cel din Georgia.

Activitatea internațională a continuat cu ateliere de lucru la nivelul experților din statele membre ale „Procesului reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est”, având ca scop identificarea de bune practici privind implicarea femeilor în proiectele principale din domeniul securității și apărării.

România a adoptat în 2020 Strategia națională și Planul național de acțiune „Femeile, pacea și securitatea”, pe perioada 2020-2023, în conformitate cu prevederile rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU. Aceste documente prevăd obiective și măsuri specifice pentru instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Urmărirea îndeplinirii prevederilor acestor documente este asigurată de Grupul Național de Implementare, coordonat de MApN și prezidat de punctul focal național din cadrul aceleiași instituții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.