167086 – 15112022– Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut marți, 15 noiembrie 2022, consultări politice cu ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la Budapesta, la invitația omologul ungar.
Consultările politice ale celor doi miniștri de externe s-au concentrat asupra perspectivelor de consolidare a dialogului bilateral, în contextul dinamicii susținute a contactelor la nivel înalt din ultima perioadă.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, dorința părții române de a identifica noi oportunități de cooperare și dezvoltare de proiecte comune, în colaborare cu partenerii ungari, astfel încât să fie oferită și mai multă substanță Parteneriatului Strategic bilateral, de la a cărui lansare se aniversează, luna aceasta, 20 de ani.
Ministrul a evocat atmosfera pozitivă a acelui moment, care a transmis speranța că reconcilierea istorică româno-ungară va transforma relația bilaterală într-un autentic parteneriat strategic, de care să beneficieze toți cetățenii români și ungari, indiferent de etnie. A subliniat că această aspirație rămâne valabilă și în prezent, fiind datoria autorităților și politicienilor din România și Ungaria să ducă la bun capăt acest obiectiv.
A pledat, în acest context, pentru necesitatea unei acțiuni comune constructive, bazată pe o viziune și principii împărtășite de ambele părți, în baza statutului României și Ungariei de state vecine, membre ale comunității europene și euroatlantice și ale aceluiași sistem de valori.
Miniștrii de Externe român și ungar au evidențiat, totodată, interesul pentru dezvoltarea cooperării economice bilaterale, inclusiv pentru creșterea și diversificarea schimburilor comerciale, care în anul 2021 au atins un nivel remarcabil, de 11 miliarde de euro, acestea fiind în creștere și în acest an, în primele 7 luni fiind o înregistrat un avans de peste 32% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au discutat, totodată, despre necesitatea stimulării investițiilor românești în Ungaria, ministrul român de externe încurajând companiile ungare să facă afaceri pe tot teritoriul României. De asemenea, a subliniat importanța echilibrării balanței comerciale, care este în favoarea statului vecin. Din acest punct de vedere, un rol relevant îl va avea crearea Camerei bilaterale de Comerț, cu sediul la Budapesta, în urma demersurilor ministrului român de Externe, omologul ungar anunțând grăbirea procesului, care este în interesul ambelor părți, partea ungară alocând sumele necesare pentru sediul și personalul Camerei.
Au fost, de asemenea, analizate proiecte de cooperare în plan sectorial, în domenii de interes comun, precum infrastructură, transporturi sau securitatea energetică. Cei doi oficiali au evidențiat importanța unei cooperări bilaterale solide și pragmatice, într-un context regional și european dificil, definit de crize și provocări cu implicații multidimensionale.
Ministrul Aurescu a subliniat importanța dialogului bilateral privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în cadrul Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare în domeniul minorităților naționale, evidențiind, ca evoluție pozitivă, recenta întrevedere de la București a co-președinților formatului respectiv. A reiterat așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria. De asemenea, ministrul Aurescu a ridicat în discuții și situația recentă absolut inacceptabilă a amenințărilor din partea unui membru al unui partid de opoziție din Ungaria la adresa unui jurnalist român de origine maghiară, reiterând poziția de condamnare a autorităților române față de acest gest reprobabil.
De asemenea, a abordat subiectul vizitelor private ale oficialilor ungari în România și al declarațiilor publice ale acestora, reiterând așteptarea părții române privind respectarea valorilor constituționale ale României și valorilor europene și euroatlantice ale comunității occidentale, din care ambele state fac parte.
Discuțiile celor doi miniștri au cuprins și un schimb de opinii extins pe tema războiului din Ucraina și a consecințelor sale pe multiple paliere – situația de securitate, situația umanitară, problemele din domeniul energiei, securitatea alimentară, impactul asupra altor state, mai ales asupra Republicii Moldova. În context, ministrul Aurescu a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina și refugiații ucraineni, precum și pentru Republica Moldova, în contextul presiunilor multiple cărora aceasta trebuie să le facă față. De asemenea, a reiterat poziția României în ceea ce privește sancțiunile față de Rusia, susținerea statului nostru pentru seturile de sancțiuni deja adoptate și pentru noi măsuri restrictive la adresa statului rus.
Pe agenda celor doi miniștri ai Afacerilor Externe s-au mai aflat și subiecte de actualitate din plan european, inclusiv perspectiva extinderii Uniunii Europene sau demersurile la nivel european în vederea asigurării securității energetice în mod durabil, cu accent pe siguranța în aprovizionare și sustenabilitatea prețurilor.
La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu și ministrul Péter Szijjártó au susținut declarații comune de presă, disponibile în format video aici: https://www.mae.ro/node/60146.