166919 – 31102022 – Într-un mesaj video preînregistrat către cele 58 de state membre ale Comitetului executiv al UNESCO, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a oficializat candidatura centrului istoric al Odesei pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Astfel, el a oficializat nominalizarea centrului istoric al Odesei în Patrimoniul Mondial și a mulțumit ONU pentru acțiunile pe care le-a condus în Ucraina sub mandatul său și a cerut „extinderea eforturilor comune” pentru protejarea patrimoniului cultural al țării.
Primind cererea, Audrey Azoulay, directorul general al Organizației, a subliniat că „această inițiativă marchează încrederea în mecanismele de protecție ale UNESCO”.
UNESCO a primit oficial dosarul de nominalizare de la o delegație condusă de ambasadorul Vadym Omelchenko, delegat permanent al Ucrainei la UNESCO, și de Hennadiy Trukhanov, primarul Odesei. Dosarul va fi examinat de organele consultative și examinat la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile pentru a decide asupra nominalizării.
”Centrul orașului-port Odesa, o criză de schimb și migrație, reflectă multiple influențe. Odesa poartă o moștenire și o istorie care rezonează cu oamenii din întreaga lume și este un simbol puternic” – Audrey Azoulay, director general UNESCO.
Conform procedurilor, și cu sprijinul Italiei și Greciei, UNESCO a mobilizat experți internaționali pentru a oferi autorităților ucrainene asistență tehnică în pregătirea dosarului de candidatură, având în vedere amenințările legate de războiul în desfășurare.
Înscrierea centrului istoric al Odesei pe Lista Patrimoniului Mondial ar recunoaște valoarea universală excepțională a acestui sit și datoria umanității în ansamblu de a-l proteja. Din punct de vedere juridic, ar stabili o zonă de protecție extinsă în conformitate cu Convenția UNESCO din 1972 pentru protecția patrimoniului cultural și natural mondial.
În temeiul Convenției, ratificată atât de Ucraina, cât și de Rusia, semnatarii se angajează să asigure protecția siturilor înscrise în lista UNESCO. În plus, aceștia sunt obligați să se abțină de la a lua orice măsuri deliberate care ar putea afecta direct sau indirect Patrimoniul Mondial.
Înscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol ar deschide, în plus, accesul la mecanismele internaționale de asistență de urgență, atât tehnică, cât și financiară, pentru protejarea și restaurarea patrimoniului.
Până în prezent, niciunul dintre siturile culturale ucrainene care beneficiază de protecția UNESCO în virtutea înscrierii lor pe Lista Patrimoniului Mondial nu a fost bombardat.
De la începutul războiului, în cadrul mandatului său pentru educație, cultură, știință, informare și comunicare, UNESCO a implementat măsuri de urgență pentru Ucraina colectând deja 18 milioane de dolari în acest scop, inclusiv pentru echipamente pentru securizarea muzeelor și a operelor de artă în aer liber, distribuirea cu ajutorul Google a 50.000 de computere profesorilor ucraineni și furnizarea a peste 600 de seturi de veste antiglonț şi căşti pentru protecţia jurnaliştilor de teren.
În ultima perioadă, UNESCO și-a sporit sprijinul pentru Odesa prin finanțarea reparațiilor la Muzeul de Arte Plastice Odesa și la Muzeul de Artă Modernă Odesa (de la începutul războiului). De asemenea, UNESCO va acoperi costul angajării de personal suplimentar pentru protejarea colecțiilor.
Sprijin a constat și în digitizarea a cel puțin 1.000 de opere de artă aflate la Odesa și a colecției documentare la Arhivele Statului Odesa prin asigurarea echipamentului tehnic necesar.
Administrația regională din Odesa a primit echipamente pentru protecția in situ a proprietăților culturale: panouri de protecție, saci de nisip, stingătoare, țesături ignifuge și măști de gaz trimise Direcției Cultură, Religie și Protecția Patrimoniului Arhitectural. Acestea vor permite continuarea protecției monumentelor și a sculpturilor din spațiile publice, care se desfășoară încă de la începutul războiului.
În prezent, UNESCO realizează o evaluare preliminară a daunelor asupra proprietăților culturale (*Termenul „proprietate culturală” se referă la bunuri culturale imobile, așa cum sunt definite la articolul 1 din Convenția de la Haga din 1954, indiferent de originea, proprietatea sau statutul de înregistrare în inventarul național, precum și instalațiile și monumentele dedicate culturii, inclusiv memoriale) prin verificarea încrucișată a incidentelor raportate cu mai multe surse credibile. Aceste date publicate, care vor fi actualizate periodic, nu angajează Organizația. UNESCO dezvoltă, de asemenea, împreună cu organizațiile partenere, un mecanism pentru evaluarea coordonată independentă a datelor din Ucraina, inclusiv analiza imaginilor prin satelit, în conformitate cu prevederile Convenției de la Haga din 1954 pentru protecția proprietăților culturale în caz de conflict armat.
Până în prezent, niciun sit din Patrimoniul Mondial UNESCO nu pare să fi fost avariat.